Nyvampyrisme…?

Ei venninne av meg bruker ordet «nyvampyrisme» om vampyrtrenden vi er inne i for tiden. For det er ikke til å unngå, det florerer med vampyrtema i populærkulturen for tiden. Det finnes en rekke poulære vampyrbøker, og på USA Todays liste over de 100 bestselgende bøkene i 2008 er det de fire første bøkene i Twilight-serien av Stephenie Meyer som topper listene.

Dagbladet.no skriver følgende som kommentar til lista:

«De fire øverste bøkene på lista er nemlig skrevet av en og samme forfatter. En ungdomsbokforfatter, faktisk!

(…)

Hun heter Stephenie Meyer, og står bak kjempesuksessen «Twilight» – en serie romantiske vampyrromaner rettet mot tenåringsjenter. Meyer har forlengst blitt kalt J.K. Rowlings (Harry Potter-forfatteren) arvtaker, men har ennå et stykke igjen til Rowlings over 400 millioner solgte bøker på verdensbasis.

Men selv ikke Rowling har noengang klart å kapre de fire øverste plassene på avisas bestselgerliste på et og samme år. Meyer har bare gitt ut fire bøker i vampyrserien, og alle solgte i bøtter og spann i 2008 – totalt 22 millioner eksemplarer, ifølge forlaget.»

Den første boka er også filmatisert, og går i dag på kinoer også i Norge. «I Norge hadde den premiere forrige fredag, og havnet på tredjeplass på kinolista (Etter «Max Manus» og mye omtalte «Død Snø») med 26 803 solgte billetter.» skriver Dagbladet.no.

Twilight-bøkene er langtfra de eneste vampyrbøkene som er filmatisert. Også sørstatsvampyrserien (som de kaller den) av Charlaine Harris har blitt til TV-serie. Noen av dere kjenner den sikkert som den amerikanske serien om Sookie, «True Blood». Jeg har selv planer om å ta en kikk på denne bokserien, og kanskje kommer jeg så langt at jeg skriver en omtale om første bok her…

Andre bøker som er filmatisert, og som bør nevnes er:
Interview with the Vampire av Anne Rice
Låt den rätte komma in av John Ajvide Lindqvist
Dracula av Bram Stoker

3 kommentarer til «Nyvampyrisme…?»

  1. Det som er interessant er at Stephenie Meyer faktisk er mormon, så dette er vel de første motmonske vampyrbøkene. 🙂 De er vel kjent som forholdsvis konservative i sine holdninger, så så spesielt mye dekadent vampyrisme finner du ikke i disse bøkene.

    Ellers er denne listen interessant for de av oss med en hang til blodsugere:
    http://www.epl.org/index.php?option=com_content&view=article&id=578:vampire-books-with-bite&catid=75:young-adult&Itemid=304

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *