Gammel kjærlighet ruster ikke?

Det er rart hvordan man kan glemme enkelte følelser… Hvordan man tror at de nok ikke er like sterke lenger, og så plutselig skjer det noe som tenner en gnist. Denne gnisten får det til å ulme, og man kjenner varmen som sprer seg før den tar overhånd og siden sprer det seg i full ild.

Min første møte med min gamle flamme var i Polen sommeren 1995. Jeg og min daværende kjæreste var på reise i Øst-Europa, og i tre uker hadde vi tøffet rundt med tog. Flere byer og noen mindre steder hadde vi lagt bak oss, og nå befant vi oss altså i Warsawa, etter å ha vært i Krakow med Auschwitz som obligatorisk besøk. Å komme inn i denne tidligere fangeleiren hadde vært en svært psykisk slitsom påkjennelse, og jeg trengte noe annet. Jeg husker ikke hvor den lå, eller hvordan vi ramlet over den, men i Warsawa kom vi over en liten bokhandel med engelske bøker. Jeg kikket lenge i hyllene, og så fant jeg den: Pride and Prejudice av Jane Austen. Fra Warsawa gikk reisen hjemover, rake veien til Oslo, og jeg satt med nesa i min nye bok. Det var da det ble gjort: Jeg ble stormforelsket i Jane Austens verker.

Her om kvelden så jeg BBC-versjonen av Mansfield Park fra 2007 på DVD, og igjen kjente jeg hvor stor pis jeg setter på Jane Austen. Jeg er faktisk fortsatt like begeistret, og sluker filmer og bøker med stor appetitt. Selv BBC-versjonen av Northanger Abbey fra 1986, som strengt tatt er ganske dårlig sammenliket med boka, liker jeg. Faktisk liker jeg disse filmene og tv-produksjonene så godt at jeg har planer om å skaffe meg alle på DVD etter hvert.

Jeg velger å avslutte dette innlegget med en passende videosnutt fra YouTube: Mr Darcys berømte badescene fra BBC-serien fra 1995.

15 kommentarer til «Gammel kjærlighet ruster ikke?»

 1. Åh, nesten så jeg forlot kontoret her for å gå hjem og se hele serien igjen! Den er så god. Jeg har også planer om å skaffe meg de fleste filmene og seriene på dvd, skulle jo bare mangle egentlig, de er jo klassikere…

  Det er nok ikke alle bøker som tåler gjensyn når man blir voksen, men Jane Austen ruster ikke, det er i alle fall sant:-)

 2. Personlig har jeg vel ikke helt skjønt greia med badescena, men har fått med meg at den er poppis. 😉
  (Egentlig hadde jeg lyst til å poste trailer for BBC-versjonen fra 2007 av Masfield Park, men fant ingen jeg likte…)

  Og her lurer jeg på om dere bare har sett videosnutten, siden dere ikke sier noe om selve innlegget. ;-P

 3. Ha ha, jeg lurte faktisk på om det var samme engelske bokhandel som jeg var innom da jeg var i Warsawa i fjor, men jeg må innrømme at det glemte jeg da jeg kikket på videoen:-)

 4. Moren min er veldig begeistret for Jane Austen, og har vel nesten alt som er kommet ut av filmatiseringer på DVD/video de siste årene. Pride and Prejudice er jeg veldig glad i, både bok og serie, og har sett serien mange ganger – men den nye filmen kan du få av meg gratis! Ellers fikk jeg nesten litt gledevondt da jeg så den nye versjonen av Persuasion.

 5. Hehe, jeg leste innlegget, Elin! Flott beskrivelse av ditt første møte med Jane Austen. Men som flere har nevnt – vi ble litt hjernevasket av Colin Firth og glemte alt annet! 😉 *yumm*

 6. Karin: Skal ikke se bort i fra det, tror ikke det er så mange av dem i Warsawa. Selv om jeg var der i 1995. 😉

  Mari: Vær så god. Kan jeg få Lizzie? ;-D

  bai: Jane Austen er alltid det. 😀

  guroOo: Ja, det synes jeg. Jeg har lyst til å lese Northanger Abbey igjen.

  Aina: Ikke når det gjelder bøker, i hvert fall. 😀

  Heidi: Jeg har faktisk noe på VHS, men de får jeg ikke sett. Ellers liker jeg den nye filmen også, jeg.

  Leselykke: Så billige dere er, hehehe. 😉

 7. Har prøvd meg på Jane Austin bøkene, men da på engelsk.. datt helt ut æ.. Liker å se filmene i stede. kanskje æ sku prøvd å lest de på norsk først å se om æ ramler inn igjen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *