På vegne av venner av Kristopher Schau.

Jeg har egentlig hatt sansen for Kristopher Schau lenge, så da jeg fant ut at biblioteket hadde kjøt inn den nye boka hans, På vegne av venner fortet jeg meg å sette meg opp på venteliste. Og det er jeg glad for, for mannen kan faktisk skrive også! På vegne av venner er ingen stor eller tykk bok, men med sine 92 sider og lommeformat så viser den at kvalitet ikke nødvendigvis betyr kvantitet.

Kristopher Schau skriver om da han vinteren og våren 2009 gikk i kommunale begravelser i Oslo, begravelser som i avisa ble annonsert med «på vegne av venner»:

Det var en artikkel i Aften Aften der det stod om kommunale begravelser i Oslo. Altså begravelser betalt av Oslo kommune. Begravelser som av ulike årsaker måtte tas hånd om av det offentlige og ikke av venner eller eventuell familie. Og så var det bildet. En tom kirke med en hvit kiste foran alteret. Ingen hadde kommet. Vedkommende ble altså bisatt foran en tom sal.

s. 7-8

På vegne av venner

Boka berører et tema som egentlig er veldig trist: Mennesker som tilsynelatende dør uten pårørende. Det er kommunen som arrangerer deres siste farvel, men det er ingen der for å ta farvel med dem. Og som Schau påpeker, vi som har familie og venner er egentlig veldig heldige.

Jeg synes Kristopher Schau skriver om hele prosjektet sitt veldig fint. Blant annet får han en favorittprest, en som virkelig har funnet ut om den som skal bisettes’ liv. En prest som forteller varmt om vedkommende. Og Schau får gjennom sin skrivestil oss til å føle det som om vi er der med ham, der han sitter på benken og følger sermonien.

Dette er, kort sagt, ei bok jeg trygt kan anbefale andre.

9 kommentarer til «På vegne av venner av Kristopher Schau.»

  1. Den der har eg innmari lyst til å lese. Såg for ei stund siadan at den hadde kome på pensumet for litteratur folk på universitetet i oslo. Om eg hugsar riktig.

  2. Denne har jeg lenge hatt lyst til å lese 🙂 Har sett at de fleste er positiv til boka, selv om ikke alle lar seg overbevise. Jeg synes dette hørtes ut som et veldig interessant prosjekt. Det er jo noe sårt og skummelt ved begravelser som ingen kommer til, og tanken dukker kanskje opp: «Enn hvis min begravelse blir slik?»

  3. Beate: Ja, skremmende tanke! Boka kan du forøvrig låne på biblioteket. Den er hos meg akkurat nå, men jeg regner med å være frisk nok til å gå på jobb igjen i morgen, så da kommer jeg til å levere den.

    Hanne: Gjør det.

  4. Elsket denne boka – var redd komikeren Schau skulle gjøre det til noe flaut, men han behandlet hele temaet med stor respekt! Me like!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *