Lei av rosa av Nathalie Hense (tekst) og Ilya Green (illustrasjoner).

Jeg plukket med meg denne boka fra biblioteket ene og alene på grunn av tittelen. Lei av rosa av Nathalie Hense (tekst) og Ilya Green (illustrasjoner) er ei billedbok som handler om ei jente som ikke liker rosa, men svart. Og så liker hun å leke med gutteleker. Mammaen til jenta sier til henne at hun er ei guttejente, men jenta sier at hun vet veldig godt at hun er jente, hun synes bare at rosa er kvalmt.

Alle jenter liker rosa, men jeg, jeg er så lei rosa at jeg blir kvalm. Det er det samme med prinsesser og prinsessegreiene og dokker og sånn. Og når det i tillegg er rosa, får jeg lyst til å kaste opp!

For min del er dette ei etterlengta bok. Jeg synes det er praktfullt med ei bok som bryter med kjønnsrollene som blir dytta på oss, samt at det kommer ei bok som forteller disse litt tøffe jentene at de faktisk er helt normale. Derfor gir jeg tommel opp, og anbefaler alle foreldre til å lese denne for barna sine.

Lei av rosa

6 kommentarer til «Lei av rosa av Nathalie Hense (tekst) og Ilya Green (illustrasjoner).»

 1. Det er bra at det kommer bøker om dette temaet. Samtidig synes jeg boka er litt preget at tradisjonelle kjønnsroller. (og nå kommenterer jeg boka fritt etter hukommelsen) Det irriterer meg at alle de andre jentene er så veldig rosa, mens jeg-personen er veldig svartkledd. Og husker jeg rett, så er guttene som ikke er guttete litt «pysete». Jeg ville gjerne se litt mer «både-og»(som er konklusjonen) i boka, feks ei rosa jente som klatrer i tre og samler på hjortebiller, og en gutt som er tøff, men liker å leke at han er pappa.

  Sånn sett synes jeg Kenneth og dokkene er mer vellykket (liker at alle guttene kler seg i kjoler og danser før alle tar seg en liten fotballkamp) Dette kan ha noe med at «Kenneth …» er svensk, mens «Lei av rosa» er nederlandsk. Jeg har lurt litt på om «Lei av rosa» kan være et svar på de ultra-irriterende «En ekte gutt» og «Ei ekte jente», men jeg har ikke kommet så langt som at jeg har undersøkt det.

  Jeg er enig med deg i at «Lei av rosa» er ei viktig bok, fordi det er så få bøker om temaet. – jenter som liker rosa liker forresten også denne boka 😉 –
  Jeg håper det snart kommer bøker om temaet skrevet på norsk, gjerne med flere nyanser enn det «Lei av rosa» har

 2. Enig med Gertrud over; den er litt trad i kjønnsrollemønsteret, samtidig som boka helt tydelig prøver å løsrive seg fra det. Viktig å fortelle jenter at det ikke er gjør noe om jenter liker edderkopper og gutter liker dokker, men jeg syns nok ikke det var helt vellykket i boka. Når det er sagt og skrevet: Boka er en flott inngansport til å snakke om disse tingene, og min fireårige prinsesserosajente (ugh til siste) liker boka veldig godt. Og undertegnede har egenhendig lånt boka til førstnevntes barnehage hvor jeg ser den leses stadig 😀 Tommel opp for det!

 3. Takk for boktips, Elin. Tror jeg må tipse min mor som jobber i barnehage om både» Lei av rosa» og «Kenneth og dokkene».

  Jeg må nok på biblioteket og finne «Kenneth og dokkene», den hørtes ut til å være noe for vår 5 år gamle sønn som elsker å kle seg ut i kjoler og digger rosa. Syntes Pija Lindenbaum er en herlig forfatter!

 4. Den romanen høres helt flott ut, og som du sier – etterlengta! Blir rent stressa når jeg ser at fremdeles blir vi pådytta kjønnsstereotyper som burde dødd ut for femti år siden. Det er jammen et hull i markedet hva angår bøker for barn som går på nyanserte jentekarakterer (såvidt jeg har oppfattet det er guttkarakterer generelt mer nyanserte, men fremdeles litt stereotypifisert i og med at de skal være tøffe o.l.).

  Hurra for slike bøker!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *