Amerikansk barnebok oppfordrer jenter til å slanke seg.

Maggie Goes on a DietDet amerikanske webmagasinet Jezebel kan i dag fortelle oss om ei barnebok som i oktober kommer ut i USA. Boka heter intet annet enn Maggie Goes on A Diet og er skrevet av Paul Kramer. Boka, som blant annet kan forhåndsbestilles på Amazon, har av forlaget fått følgende beskrivelse:

Denne boka handler om ei 14 år gammel jente som slanker seg og som transformeres fra å være ei svært overvektig jente til å bli ei jente på normal størrelse, og skolens fotballstjerne. Med tid, trening og hardt arbeid blir Maggie mer selvsikker og utvikler et positivt selvbilde.

Bortifra dette er det lite vi vet om boka. Som målgruppe angir Amazon aldersgruppen 4 – 8 år, og bokas forsidebilde synes jeg også indikerer ei målgruppe yngre enn jenta i boka. Jeg synes det, midt sagt, er hårreisende at ei barnebok oppfordrer til slanking.

Selv om mange unge sliter med overvekt, synes jeg denne boka tråkker godt over de fleste grenser. Vi lever allerede i et samfunn hvor vi bombarderes av mediebilder som forteller oss at for å være vellykkede, så må vi være slanke. Burde ikke den godeste herr Kramer heller skrive ei bok som kan gi overvektige jenter støtte, og som forteller dem at det faktisk er OK å være rund? Spesielt unge jenter, som er i en utviklingsfase hvor kroppen naturlig blir rundere. Man får rumpe, hofter og bryster i puberteten, det tror jeg de fleste av oss voksne damer har fått erfare på kroppen. Det er naturlig, vi trenger ikke bøker som forteller oss det motsatte.

Jeg kjenner jeg faktisk blir litt sint av denne boka, og håper at norske forlag har vett til å ikke kjøpe den inn og oversette den til norsk. Og så håper jeg så mange som mulig lar være å kjøpe den amerikanske boka, selv om jeg kanskje ikke kan se at det egentlig vil skje…

8 kommentarer til «Amerikansk barnebok oppfordrer jenter til å slanke seg.»

  1. Det er litt vanskelig å uttale seg uten å lest boka, men med tanke på at overvekt er et mye større problem i USA enn her har jeg forståelse for at bøker med denne tematikken kommer. Å være overvektig som barn gir økt fare for overvekt og nedsatt helse i voksen alder, og i USA, der svært mange ikke bare er overvektige men har bikket over i fedme, er dette et alvorlig problem både for individene og for samfunnet.

    Hvis boka er løst på en god måte, altså at fokus ligger på selvbilde, selvfølelse og sunne idealer, mener jeg at den ikke utgjør noen fare. Det er viktig at kropp og helse blir omtalt på andre måter enn i media generelt, der fokus som regel er utseendet og uoppnåelige idealer.

    Jeg syns det er viktig å huske på at overvekt brukes om alt fra 2 til 20-30 kilo for mye. Selvfølgelig spiller det ingen rolle om man har et par kilo ekstra, men det spiller en stor rolle dersom overvekten fører til helseproblemer som diabetes (2) og hjerte-/karsykdommer. Man skal for all del være fornøyd med den kroppen man har, men jeg mener at man ikke kan skyve helseaspektet under teppet. Man kan fint være fornøyd med seg selv og kroppen sin, uten å tviholde på kiloene som en slags protest mot medias ensidige slankefokus.

  2. Jeg er enig i at små barn ikke skal lære om slanking. Som sagt, vanskelig å si noe spesifikt om boka siden jeg ikke har lest den, men stiller meg ikke negativ til tematikken hvis framstillingen er løst på en god måte.

    På den annen side, det er foreldrene som først og fremst trenger rettledning, og jeg syns det er pussig at karakteren i boka er 14 hvis målgruppen er 4-8 år.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *