Håkon av Åsmund H. Eikenes

Håkon av Åsmund H. Eikenes var ei av bøkene Samlaget presenterte for bibliotekarer under Bokdagene på Bibliotekenes hus i våres. Forfatteren leste fra boka, og jeg visste at dette var ei bok jeg måtte lese. Da den dukket opp som kulturfondbok på biblioteket, var det derfor naturlig å låne den med meg hjem. Jeg leste boka da jeg var på ferie i Dublin i august.

Håkon av Åsmund H. Eikenes. Foto: Av en annen verden © 2019
Foto: Av en annen verden © 2019

Boka handler om Håkon, en ung mann i starten i 30-årene. Når vi treffer ham er han samboer med Arve, som har vært kjæresten hans i 7 år. Det tar ikke lang tid før vi forstår at ikke alt som det bør være i forholdet, og at Arve ikke akkurat går under det vi kaller en «kjernekar». Håkon treffer så Thomas, en ung og kjekk mann med krøller, som han har et sidesprang med. Og når han er en tur på byen en lørdag, treffer han Stig, som han kliner med. Det hele forvirrer Håkon, som er veldig usikker på seg selv, og han blir etter hvert stilt ovenfor valget mellom de tre mennene.

Jeg må innrømme at jeg syntes denne boka var et friskt pust av ei skeiv bok. Mitt inntrykk er at bøker med hvor hovedpersonene er LHBTQ+-karakterer, veldig ofte handler om å komme ut. Denne, derimot, handler rett og slett om helt vanlige forhold mellom homofile menn. Vi trenger flere slike!

Språket fløt godt, og jeg nærmest slukte den. Dette er definitivt ei bok jeg kan anbefale til andre å lese, både skeive og rette.

4 kommentarer til «Håkon av Åsmund H. Eikenes»

  1. Ja, ikke sant? Hadde de samme tankene selv også når jeg leste den og det var som du sier befriende å lese en «ikke komme ut av skapet»- bok. Og strengt tatt burde det ikke lenger være noe skap å komme ut av.

    Likte at den beskrev et hvilket som helst forhold hvor dette tilfeldigvis var mellom to menn.

    Har lest en god del LHBTQ+ bøker og alle har vel mer eller mindre handlet om, helt greit det altså men jeg likte at Eikenes har tatt et godt steg videre med sin bok og måtte det komme flere som denne.

    1. Nei, det burde ikke det, selv om man må komme ut av skapet igjen og igjen og igjen… Men, som du sier, det finnes jo ganske mange bøker som handler om å komme ut, og selv om det er flott, er det veldig digg å lese noe som handler om skeive forhold, uten at det handler om komme ut-prosessen.

      1. Helt klart! Når man ser at noen land fremdeles har dødsstraff eller vil innføre dette for homofile så kan en bli ganske så oppgitt for å si det mildt. Enn om alle bare kunne akseptere andre akkurat som de er, målet må være å komme dit en gang.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *