Spesialklassen av Flu Hartberg

Det hender ofte at jeg låner med meg bøker fra biblioteket fordi tanken er å skulle formidle dem til ungdom. Da Spesialklassen av Flu Hartberg kom som Kulturfond-bok, så jeg fort at den var ei bok som jeg måtte lese for å formidle, den så rett og slett ut som noe som kanskje kunne slå an!

Boka Spesialklassen ligger på et bord med hvit duk, til høyre for en potteplante. Foto: Av en annen verden © 2020
Foto: Av en annen verden © 2020

Steven er skolens mest populære gutt: Han er kjekk, flik i gym, passe flink i teoretiske fag, og rik. Han har den nyeste nye versjonen av iBrain, en chip som er operert inn i hodet og som gjør det mulig å spille spill, ringe, chatte, og se videoer inne i sitt eget hode.

Og så har du skolens tapere, de håpløse som ingen andre liker. De har «Valgfag Egenstudier», eller bedre kjent som Spesialklassen. Her kan de upopulære elevene dyrke det Steven mener er deres sære interesser.

En dag mister Steven kontrollen over sin egen kropp. Mot sin vilje går han opp til tavla i en norsktime og skriver «Rumpedød» på tavla. Han blir sendt til skolepsykologen, uten å kunne forklare seg. Den pinlige episoden hadde ikke vært så ille, og alt hadde sikkert blitt glemt, hvis det ikke var at noe liknende skjedde igjen. For på den store festen for åttende trinn skjer det igjen, men denne gangen er det enda verre! Han stiller seg midt på dansegulvet, drar av seg buksa, og danser med rumpa bar! Og det slutter ikke der med flauheter han ikke kan kontrollere.

Steven er fast bestemt på at han gjør disse handlingene mot sin vilje, og at han ikke husker noe etterpå, men det er ingen som tror på ham. At Stevens iBrain kan være hacket og ha sikkerhetshull, avblåser faren tvert. Dette er kanskje ikke så rart, siden han er administrerende direktør for selskapet som lager iBrain. De voksne bestemmer at Steven skal ha «Valgfag Egenstudier», og på den måten havner han sammen med taperne. Det skal fort vise seg at det slettes ikke var det verste som kunne hendt ham, for her finner han uventet hjelp.

Spesialklassen er en kombinasjon av vanlig bok og tegneserie. Den er lettlest, og ikke minst, utrolig morsom! Perfekt for elever på 7. eller 8. trinn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *