Hvor finnes de?

Mange sliter med lesevansker. I dagens samfunn er en stor del av informasjonen som blir gitt skriftlig, og dette skaper dermed problemer for en stor del mennesker. Ikke minst nå som mye informasjon går via Internett.

«Lese- og skrivevansker er ikke bare et individuelt problem, men også et resultat av den opplæringen som tilbys.» sier Karin Helene Haugen og henviser til uttalelser av professor Bente Eriksen Hagtvet. «Vi vet nå at god undervisning og opplæring kan redusere problemene med å lese og skrive, sier Hagtvet. Hun viser til at man kan påvirke hjernestrukturen gjennom læring.» Dysleksiforbundet nevner blant annet lesetrening som et tiltak for å hjelpe barn og unge med lesevansker.

Å finne lettleste bøker for ungdom er ingen enkel sak. Det har definitivt bedret seg, men utvalget er fortsatt noe skralt. De fleste forlagene har nå egne bokserier som er lettlest, men mange av disse er beregnet for barn, og særdeles få er beregnet for ungdom. Personlig mener jeg at hvis man skal øke leselysten hos unge med lesevansker, så vil sjeldent bøkene om Franz gjøre den store susen. De blir rett og slett for barnslige.

Samlaget har nå kommet med en serie med lettlestbøker de kaller «Kometbøkene». «Les ein Komet, og gi leselysta ein pangstart!» sier de på hjemmesidene sine. En rask kikk på de få titlene, og man ser kjapt at dette ikke er bøker beregnet for ungdom, men for mindre barn. Hvor er bøkene for ungdomsskoleelevene, som sliter med å lese?

Lettlest forlag er et eget forlag som har spesialisert seg på lettlestbøker for ungdom og voksne. De utgir bøker i flere genre, fra krim og ungdomsbøker til faktabøker om så mangt. Forlaget ble stiftet i 2002 og er altså et ganske ungt forlag. Grunnet forlagets unge alder, begrenser naturlig nok antall titler seg, men det tror jeg kommer til å bedre seg etterhvert. Med forfattere som Bjørn Sortland og Philip Newth i stallen virker det definitivt lovende, dette er jo forfattere som er kjent for å skrive gode bøker for ungdom.

Jeg tror jeg vil avslutte med å si at selv om jeg kanskje synes utvalget av lettleste bøker for ungdom per i dag ikke er mye å hoppe i taket for, tror jeg at det er i ferd med å bedre seg, og at vi etterhvert vil få en økt bevisstgjøring på problemet og en rekke nye lettlestforfattere og -titler. Det er i hvert fall lov å håpe.

Én kommentar til “Hvor finnes de?”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *