Tegneserier + voksne = sant!

Jeg liker tegneserier. Tegneserier kan være så mye. De kan være morsome og underholdende, de kan være politiske, triste, merkelige, triste… De kan kort sagt være det meste. I Norge har jeg følelsen av at mange mener at tegneserier passer best for barn. Det er jeg sterkt uenig i. Mange tegneserier passer overhodet ikke for barn, men er rett og slett rettet mot et voksent publikum. Jeg tror dette er noe man er mer klar over i mange andre land, men her til lands har det vel lenge vært et dominerende marked for tegneserier for barn. Jeg tror dog det er på bedringens veg, spesielt siden vi nå får flere og flere gode, norske tegneserieskapere. Lise Myhre, Karine Haaland, Frode Øverli, InkaLil, Lars Lauvik og Mads Eriksen er noen av de norske serieskaperene som gjør det bra i dag.

Med Internetts inntog har man dessuten fått et stort antall tegneserier online. Og for de av oss som er veldig glad i tegneserier er dette supert. Vi kan oppdage nye serier vi ellers ikke hadde hatt sjangse til å høre om en gang, og enkelte serier hadde kanskje ikke en gang blitt laget. Det er dessuten et medium hvor tegneserieskapere kan få publisert stripene sine, og på den måten kanskje skape en egen liten fanbase, mens de ellers kanskje aldri hadde nådd frem til noen, fordi de kanskje ikke hadde sluppet inn på markedet.

Noen av mine favoritter er:
Cyanide and Happiness
Dork Tower
GloomCookie
M
Nemi
Pawn
Questionable Content
Sinfest
Unshelved
User Friendly

1001 bøker å lese før man dør

Det finnes en liste med 1001 man bør lese før man dør. Først og fremst må jeg si jeg ikke er helt enig i alle valgene vedkommende har gjort. Det finnes bøker på lista jeg har startet på som jeg har gitt opp enten fordi boka overhodet ikke fenget meg, eller fordi jeg simpelt hen ikke likte den. Andre bøker står på lista over «bøker jeg skal lese», noen er jeg usikre på om jeg faktisk har lest, og det finnes også titler som jeg vet er noveller. Jeg antar disse er novellesamlinger, men da har jeg ikke lest hele samlingen.

Her er bøkene fra lista jeg vet jeg har lest:

  1. Tipping the Velvet – Sarah Waters
  2. The Hours – Michael Cunningham
  3. Veronika vil dø – Paulo Coelho
  4. The Virgin Suicides – Jeffrey Eugenides
  5. Hideous Kinky – Esther Freud
  6. Oranges Are Not the Only Fruit – Jeanette Winterson
  7. The Color Purple – Alice Walker
  8. The World According to Garp – John Irving
  9. Interview With the Vampire – Anne Rice
  10. Sula – Toni Morrison
  11. The Bluest Eye – Toni Morrison
  12. The Bell Jar – Sylvia Plath
  13. The Prime of Miss Jean Brodie – Muriel Spark
  14. The Lord of the Rings – J.R.R. Tolkien
  15. The Catcher in the Rye – J.D. Salinger
  16. The 13 Clocks – James Thurber
  17. Animal Farm – George Orwell
  18. Den lille prinsen – Antoine de Saint-Exupéry
  19. The Hobbit – J.R.R. Tolkien
  20. De skrekkelige barna – Jean Cocteau
  21. Mrs. Dalloway – Virginia Woolf
  22. The Great Gatsby – F. Scott Fitzgerald
  23. Dracula – Bram Stoker
  24. The Adventures of Huckleberry Finn – Mark Twain
  25. Alice’s Adventures in Wonderland – Lewis Carroll
  26. Jane Eyre – Charlotte Brontë
  27. The Private Memoirs and Confessions of a Justified Sinner – James Hogg
  28. Frankenstein – Mary Wollstonecraft Shelley
  29. Northanger Abbey – Jane Austen
  30. Emma – Jane Austen
  31. Mansfield Park – Jane Austen
  32. Pride and Prejudice – Jane Austen
  33. Sense and Sensibility – Jane Austen
  34. The Monk – M.G. Lewis
  35. The Mysteries of Udolpho – Ann Radcliffe
  36. Vathek – William Beckford
  37. Robinson Crusoe – Daniel Defoe

37 av 1001 er bedre enn ventet… Jeg kommer uansett ikke til å ville lese alle. Kanskje jeg skal ha som mål å lese minst 100 av dem før jeg dør?

Så, hvilke av bøkene på lista med 1001 bøker har dere lest?

IBBY Norge jubilerer!

IBBY Norge, en frivillig organisasjon som jobber med å spre kunnskap om barne- og ungdomslitteratur, ble stiftet i 1956, og 15. september feirer de sine 50 år med fest og seminar. Dette finner sted 15. september 2006, altså i morgen, på et sted som heter «Halvbroren» i Observatoriegata 2, Oslo (vis-à-vis Solli Bowling).

Seminaret er gratis, og man trenger ikke melde seg på. Det starter kl. 12, og programmet virker spennende, med bl. a. Ragnar Aalbu, som har skrevet bøkene Fokus på ku og Grundig om gris, billedbøkene som nok er minst like egnet for voksne som for barn (de er fulle av referanser en del barn nok ikke plukker opp, men som er hysterisk morsomme for voksne).

På kvelden blir det fest, men påmeldingsfristen gikk ut 1. september, så hvis man skulle ha ønsket å være med og spise middelhavsbuffet, så har nok det toget gått.

Jeg skulle gjerne ha blitt med på seminaret, men jeg vet rett og slett ikke om jeg får tid, siden jeg skal i et jobbintervju klokka 10. Men kanskje man kan snike seg med underveis? Får se hva det blir til…

Kulturnatt i Oslo

Deichmanske bibliotek arrangerer 15. september kulturnatt i Oslo. Hovedbiblioteket i Henrik Ibsens gate holder åpent hus fra klokken 17 til klokken 23 (de stenger normalt kl 16 på fredager). Programet er, etter det jeg kan se, variert, og det vil bli både møte med forfattere og spøkelsesvandring i magasinene. Dette er noe jeg skal forsøke å få med meg, da det virker veldig spennende!

En titt inn i lydbokas fremtid…

Om lydbøker på CD kommer til å bli en saga blott eller ikke er vel på stående punkt ikke så lett å forutsi, men slik tendensen er, tror jeg faktisk det kan skje. Det er overhodet ikke utenkelig at man etter hvert vil gå over til andre format, som f. eks. mp3, i mye større grad.

I Dagbladets nettutgave skriver i dag om at Lydbokforlaget ønsker å i mye større grad satse på digitale format, og at de satser på at det allerede i år vil være mulig å kunne laste ned lydbøker på nett.

Forlaget har i og for seg allerede produsert bøker i digitalt format, men de har benyttet seg av MBA-format. Dette formatet kan ikke spilles av på alle mp3-spillere, blant annet ikke på iPod, som er en av de mest populære mp3-spillerene på markedet.

En digitalisering av lydbøker vil ikke bare gjøre det enklere for den enkelte bruker å få tak i disse, men det vil også bli betraktelig billigere. Og når de etter hvert starter med streaming av bøker kommer det til og med til å bli svært billig.

Det vil bli spennende å se hvordan lydbokas fremtid blir, og forhåpentlig vil det ikke ta altfor lenge før vi kan se hvilke resultater neste skritt gir…