Ikke bare trivialiteter…

I dag fikk jeg følgende e-post i postkassa mi:

Hei!

Jeg skal skrive en oppgave på skolen om likeheter/ulikheter mellom kiosklitteratur og seriøslitteratur. Problemet er bare at jeg ikke er helt sikker på dette temaet.. Håper at kanskje du kan hjelpe meg litt? Hva kjennetegner egentlig disse forskjellige typene litteratur?

mvh [navn på avsender]

Først vil jeg bare si at jeg synes betegnelsen «kiosklitteratur» blir litt feil, selv om jeg godt forstår hva avsender ønsker å si. Grunnen til dette er at i dag selges jo alle mulig typer bøker i kioskene. Begrepet jeg velger å bruke er triviallitteratur.

Så til spørsmålet. Ja, hva er egentlig triviallitteratur? Hva kjennetegner denne genren? Kort sagt er det i stor grad en type enkel underholdningslitteratur som ofte er veldig formelpreget. Denne type litteratur er dessuten folkelig, lite pretensiøs og beregnet for et vidt publikum.

Den andre type litteratur kalles ofte høyverdig litteratur. Dette er litteratur som ofte anses for å være «kvalitetslitteratur» av den litterære eliten, eller av «de dannede». Det er denne type litteratur som blir behandlet av de mange litteratur kritikerne.

At en bok regnes som triviallitteratur i dag betyr ikke nødvendigvis at den vil bli det i framtiden. Man har tidligere sett at bøker som har blitt regnet for å være folkelige i en periode har fått en høyere status i den neste.

Hvis man ønsker å sette seg mer inn i temaet kan boktips kanskje være:
Populærlitteratur : ideologi og forteljing av Geir Hjorthol (Samlaget , 1995)
Jakten på kvalitet : litteraturteori og populærlitteratur Cecilie Naper (Pax , 1994)

Kilder: Litteraturvitenskaplig leksikon av Jakob Lothe, Christian Refsum og Unni Solberg (Kunnskapsforlaget, 1999)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *