BookCrossing? Hvavardetdusadetvar?

Nå har jeg fått spørsmålet «Hva er BookCrossing?» ganske mange ganger, og jeg har lenge tenkt at dette er noe jeg burde skrive et blogginnlegg om. Og det er det jeg skal forsøke gjøre nå, gi en kort innføring i hva det er disse greiene som opptar meg så mye.

Kort sagt: BookCrossing er en måte å dele bøker på. Dette gjøres ved å ta ei bok man ønsker å dele med andre (det krever dog at man ikke er så knyttet til boka at man ikke kan gi den fra seg). Så taster man seg inn på hjemmesidene til BookCrossing, og registrerer boka der. Man får med det utdelt et BCID-nummer som påføres boka sammen med en kort forklaring på hva BookCrossing er, og så er boka klar til reise.

Det finnes mange måter bøker kan reise på. Man kan enten slippe bøkene fri (f. eks. ved å legge den fra seg på en kafé, på bussen, eller på et annet lurt sted), eller man kan gi den til en annen BookCrosser. Noen ganger har man dessuten «bokringer», «bokstråler» og andre finurlige måter å sende bøkene rundt på mellom BookCrossere.

Det finnes også noe som heter «Offisielle BookCrossing-soner» (forkortet OBCZ). Dette er soner hvor man kan sette igjen bøker, og sannsynligheten for å finne bøker der er stor. Ja, man er mer eller mindre garantert å finne bøker der. Disse sonene passes som regel på av en eller flere aktive BookCrossere. I Oslo finnes det tre slike, den mest sentrale og aktive på Kaffe & Krem Vika. Det finnes per dags dato også et par OBCZ i Trondheim.

Så, min oppfordring er: Finn ei bok, og slipp den fri!

7 kommentarer til «BookCrossing? Hvavardetdusadetvar?»

  1. Interessant. Må man både gi og ta, eller kan man gjøre enten det ene eller det andre? Man kan tydeligvis bare gi, i hvert fall, siden du sier at man kan legge fra seg en bok på et lurt sted. Men hvis man er på f.eks. Kaffe & Krem og ser en interessant bok, kan man da bare ta den uten å legge igjen en annen?

  2. Klart man bare kan plukke med seg! Man kan jo risikere å komme over ei bok tilfeldig, og da kan man jo heller ikke forvente seg at noen skal legge igjen en «erstatter» heller. 😉 Den eneste «regelen» for Book Crossing er vel at det er høyst ønskelig at man går inn på hjemmesiden og registrerer sine slipp og funn. 🙂

  3. Dette høres jo kjempeflott ut! Jeg har herved registrert meg, og MÅ jo bare skrive om det i bloggen min.. Etterpå skal jeg ut på litt jakt, selv om utvalget her i Bergen ikke var så mye å skryte av – akkurat nå. 🙂

    På mandag er det en tur på jobb for å skrive ut merker og slikt, og legge i bøkene jeg har bestemt meg for å «rydde unna». Kun paperbacks her hos meg, men jeg satser på at en bokorm ikke lar seg affisere av det ytre… 🙂

  4. Takk for en fin oppdatering på hva dette er for noe 🙂 Syns det var veldig dumt at de tok bort den bokdelingen de hadde på Kvadrat kjøpesenter. Håper de får en sånn plass i Sandnes også! Har masse bøker jeg kan gi bort!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *