Våre favorittjulebøker.

Siden vi nå har rundet desember tenkte jeg komme med en liten utfordring:
Skriv om dine favorittjulebøker!

Min favoritt må nok være Letters From Father Christmas av J. R. R. Tolkien. Hver desember mottok Tolkiens barn brev fra Julenissen. Disse brevene var stemplet Nordpolen, og inneholdt brev sammen med vakre tegninger. Brevene handlet om livet på Nordpolen, og mange av dem er samlet i denne fantastiske boka.

Letters from Father Christmas

En lang periode hadde jeg som tradisjon å sette meg ned etter å ha pyntet juletreet, med en varm kopp kakao og lese boka. Dette gjorde jeg helt til jeg flyttet fra min tidligere samboer, og sluttet å ha eget juletre. Jeg håper at jeg med tid og stunder kan ta opp igjen denne tradisjonen, for det var veldig koselig!

Den vesle bygda som glømte at det var julJeg er dessuten veldig glad i julebøkene av Alf Prøysen. Prøysen var en produktiv mann, og siden han kom fra omtrent samme sted som min mor, samt at jeg selv vokste opp i samme fylke, vokste jeg opp med Prøysens fortellinger. Både hjemme, hos mine besteforeldre og på skolen. Det var ikke uvanlig å få Prøysens julefortellinger lest høyt for oss.

Ei av disse er Den vesle bygda som glømte at det var jul. Denne boka handler om ei lita bygd som rett og slett glemmer bort hele jula. Det vil si, helt til ei lita jente minner dem på at det er lille julaften, og på den måten redder jula.

Dette var mine favoritter, så nå er jeg spent på å høre om hvilke som er deres.

7 kommentarer til «Våre favorittjulebøker.»

  1. «A Christmas Carol» av Charles Dickens. Boka som mer enn noen andre er med å skape bildet av den anglosaksiske jula slik vi kjenner den idag. Og som ga oss onkel Skrue, selvsagt. Filmet, parafrasert, parodiert og musikalisert ihjel, men originalen er både lettlest, morsom og fullstendig gratis (sjekk Gutenberg, Manybooks etc…)

    «Bah, humbug!», som min far pleier å si.

  2. «Papa Panovs juledag» av Lev Tolstoj er nok blitt min favoritt. Den bygger på en fransk julelegende.

  3. Julemysteriet av Jostein Gaarder er min favoritt nå for tiden. men jeg savner Julehelg hos farfar, som jeg leste som barn.

  4. Prøysen, naturligvis – jeg liker historien om Marte Svennerud, og Den grønne votten. Og Julemysteriet, men kun på lydbok… (og vi rekker aldri å høre den ferdig, men det er da heller ikke poenget). Ellers har vi Astrid Lindgren og historien om Emil som ordner jul for alle fattiglemmene, og så har jeg en greie med at jeg leser «Den som har begge bena på jorda, står stille» minst en gang i året, og det blir ofte i julen selv om det neppe kan kalles en klassisk julefortelling…

  5. Min absolutte favoritt er «Jo visst kan Lotta nesten allting» (Lindgren/Wikland). Veldig søt, og rørende bok. Ungene er for lengst altfor store til boka, men får jeg ikke lånt andres barn, så leser jeg den i smug likevel. Ellers er jeg glad i Gaarders «Julemysteriet».
    Men nå må jeg nok sjekke ut «Letters from father Christmas» og «A Christmas Carol» også. Takk for tips.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *