Krigsbøker og nye krimkonger.

Torkil Damhaug er en av Norges nye krimforfattere, og Dagbladet.no er ikke snauere enn at de kroner ham til den nye krimkongen. De har mye godt å si om årets første krim, Døden ved vann.

«Torkil Damhaugs «Døden ved vann» er en sterk og uhyggelig historie om etterspillet til et overgrep som fant sted mange år tidligere.

(…)

Med «Døden ved vann» burde han helt klart stige over terskelen og inn på bestselgerlistene, for dette er en svært godt skrevet, uttenkt og gjennomført roman.»

– Anmelder Kurt Hanssen, Dagbladet.no

Jeg har ikke selv lest boka, men når man vet at den ble hovedbok i tre bokklubber og fikk derfor et førsteopplag på hele 56 000, er det kanskje ikke like overraskende at den ligger høyt på boklista: Det har noe med tilgjengelighet å gjøre.

At det på lista for «generell litteratur» (dvs. ikke skjønnlitteratur) er Snåsamannen som ligger på topp er heller ikke overraskende, med alt mediaoppstyret rundt boka. Visste du at det for ikke så mange år siden ble skrevet en annen bok om Joralf Gjerstad? Med varmt hjerte og varme hender! : trollmannen Joralf Gjerstad fra Snåsa av Arvid Erlandsen kom ut i 2000, og denne er ikke på langt nær like etterspurt.

Bøker om 2. verdenskrig er fortsatt i vinden. Bak rapportene av Gunnar Sønsteby ligger på en fjerdeplass, Max Manus’ Mitt liv følger tett med en femteplass, samt at hans Det vil helst gå godt; Det blir alvor ligger på en niende, og Gunnar «Kjakan» Sønsteby av Finn R. Jensen på en tiende. Med andre ord finner vi tre krigsbøker blant «topp ti». Denne trenden ser vi også i filmens verden, filmen om Max Manus toppet listene for antall kinobesøk i Norge i fjor, til tross for at den ikke kom ut før sent i desember.

Det blir spennende å følge med utover året, for å se om disse trendene holder seg, eler om nye trender kommer til tidlig på året. Jeg gleder meg!

2 kommentarer til «Krigsbøker og nye krimkonger.»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *