Sannhetens pris.

I dag er det 12. mars, og det er den internasjonale aksjonsdagen for ytringsfrihet på nett. På Amnestys hjemmesider har jeg lest om advokaten Mohamed Abbou fra Tunisia som nektes å forlate sitt eget land. Helt nylig ble han for sjuende gang siden han ble frilatt fra fengsel i juli 2007 nektet utreise.

Mohammed Abbou ble i april 2005 dømt til tre og et halvt år i fengsel for to artikler han hadde skrevet på Internett i 2004. Det framkom fra Amnestys observasjoner under rettsaken at den langtifra hadde vært rettferdig, og Amnesty har ansett ham som samvittighetsfange.

Mohammed Abbou er en av fire menneskerettighetsaktivister som er invitert til Norsk Litteraturfestival i år. Årets tema er «sannhet», og under overskriften «Sannhetens pris» skal de i fire dager ha en time med et litterært møte mellom norske samtidsforfattere og menneskerettighetsaktivister.

Det var tirsdag 17. februar kl. 11.00 norske forfattere samlet seg for å sende invitasjonen til de fire skribentene som hadde blitt fengslet på grunn av noe de hadde skrevet på Internett:

– Å invitere disse fire er en støtteerklæring og en symbolsk handling fra de norske forfatterne. Norske forfattere kan ytre seg fritt, både i litteraturen og i den offentlige debatten. Vi er glade for at de bruker sin posisjon til å støtte fire skribenter som undertrykkes pga sitt skrevne ord, sier John Peder Egenæs, generalsekretær Amnesty International Norge. – Vi i Amnesty gleder oss til å samarbeide med Litteraturfestivalen. Vi bruker anledningen til å vise hvordan sannhet blir manipulert og løgner blir brukt for å undertrykke enkeltmennesker.
Norsk Litteraturfestivals hjemmesider

ytringsfrihet

frihet til å uttrykke meninger om politikk, religion, moral osv.
– Ordnett.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *