Ei sidrumpa gammel kjærring?

100 000 elever har gjennom Bok til alle fått utdelt en boksjekk de skal ta med seg til bokhandelen og veksle inn i ei gratis bok. Elevene kan velge mellom fem forhåndsvalgte bøker, og i år er blant annet bøkene Kurtby av Erlend Loe og Best i byen av Torbjørn Moen og Pål Johansen. Både Dagbladet.no og ABC Nyheter kan forelle at undervisningsinspektør Britt Flemmen Vaagbø ved Batnfjord skole i Møre og Romsdal mener at disse bøkene ikke egner seg for barn.

De har sendt ut et brev til foreldre, der de gjør oppmerksom på at de ikke vil anbefale dem for elevene.

(…)

«Det er ein slags parodi på Knutby, og det som skjedde der… Ho tek opp ein tematikk som vi ikkje kan forstå eignar seg for barneskule-elevar, og har et språk og eit innhald som dei ikkje vil ha føresetnad for å forstå,» står det om «Kurtby».

– Vi er ikke noen sidræva gamle kjerringer. Men vi syntes det var viktig med en debatt om hva som er god barnelitteratur. Vi ønsker ikke å boikotte bøkene. Hensikten var å gjøre foreldrene oppmerksomme på hva som står i dem, så de kan ta det opp med ungene, sier Flemmen Vaagbø. (Dagbladet.no)

Jeg vet ikke om det bare er jeg som reagerer på dette og føler at hun undervurderer ungene. Jeg husker selv hvor mye jeg tenkte på dette med tro da jeg var i denne alderen, om det virkelig fantes en gud og hva jeg eventuelt syntes om denne. Allerede da jeg var 11-12 år fant jeg ut at jeg ikke trodde på den kristne guden, så hvorfor skal ikke dagens unger på 11-12 tenke på de samme tingene? Med andre ord er jeg ikke enig med Vaagbø. Faktisk kan jeg overhodet ikke se noe galt i at de leser Kurtby.

Poenget med Bok til alle er å skape leseglede og -lyst, og jeg tror definitivt Kurtby er ei bok som kan være med på å skape dette. Den er spekkfull av humor og morsomme replikker, og man trenger ikke ha mye kjennskap om Knutby-saken for å få noe ut av den. La ungene få velge selv!

4 kommentarer til «Ei sidrumpa gammel kjærring?»

  1. Har ikke lest boka, men har lest nok om den til å ha dannet meg en mening om saken her…Klart barna har godt av å lese slikt! Det gir de info om den voksne verden og forbereder de på at mennesker ikke bare er snille og greie. De får en erfaring med hva fundamentalisme kan føre til, og en ide om hvordan disse ting kan unngås…Disse gamle kjærringene som advarer mot denne boka, ville sikkert heller sett at barna leste bibelen…En bok full av genocid, infanticid, ja til og med deicid…Boka flyter over med grusomme fortellinger, og avsluttes med åpenbaringen for å gi barna et håp om en trygg fremtid…Mye bedre!!!

  2. Jeg er helt enig med deg, la ungene velge selv! Har ikke lest Kurtby (ennå), men har stor sans for de andre Kurt-bøkene jeg har lest. Tror unger kan ha mange tanker om stort og smått, selv om de ikke er så gamle av år. Selv slukte jeg bøker da jeg var barn og leste både voksenbøker og barnebøker. Tror det bare er med på utvide horisonten. 🙂

  3. Apropos å la ungene velge selv.. på mitt siste klassebesøk i biblioteket (3. klasse) fulgte læreren ungene med argusøyne og slo veldig hardt ned på å velge bøker av type Grøsserne, fordi dette er bøker «de kan glede seg til å lese i 4. og 5. klasse». Og hele tiden ble jeg spurt om *aldersgrense* for den og den boka. Gaaargh, hadde lyst til å kaldkvele henne. Snakk om å drepe all leselyst!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *