Norcon 23: lørdag

Det begynner å bli ei stund siden jeg var på Norcon, men føler at det er på sin plass å skrive om lørdagen også. Så her kommer omsider en ny oppdatering om kongressen.

Kjartan Lindøe og Carolina Gomez Lagerlöf: SF-feltets priser og de nominerte bøkene

Foto: Elin Bekkebråten Sjølie

Jeg synes alltid det er litt gøy å gå på disse «pris-forelesningene». I fjor var jeg på en liknende presentasjon med Kjartan Lindøe, men det var da nørvendigvis fjorårets priser som ble tatt for seg. Det er moro å se hvilke bøker som er nominert, hvilke bøker som eventuelt har vunnet og hva de måtte mene om hvilke bøker som burde vinne.

Jeg hadde sans for at det denne gang var to som presenterte bøkene. Kjartan Lindøe og Carolina Gomez Lagerlöf var ikke alltid enige, noe som definitivt var et pluss i mine øyne. Det skapte en slags balanse i presentasjonen.

Gro Dahle: Djevelfrykt og medlemsflukt

Foto: Elin Bekkebråten Sjølie

Jeg må innrømme at jeg ble noe overrasket over å se Gro Dahle på programmet. Det var dog svært gledelig. Hun leste høyt for oss, og fortalte litt om bøkene sine. Hun kunne blant annet fortelle at hun jobber med en varulvhistorie, men den er i framtida.

Gro Dahle skriver bøker med fantastiske elementer for barn. Hun elsker fantasihistorier, fortalte hun oss. Hun har alltid elsket eventyr. Elsker Tolkien, Pullman, Ursula le Guin og Rowling…. blant annet.
Når hun skriver liker hun å binde det ned til det hverdagslige og på den måten gjøre det troverdig.

Hun fortalte oss om Fru Plomme, med vakre illustrasjoner av Svein Nyhus. Jeg ble personlig glad for dete, siden jeg selv har lest boka. Den er i mine øyne en fantastisk fortelling, og illustrasjonene er rett og slett nydelige.

En av de viktikste bøkene hun dro fram denne gang var Djeveltanna: en undeholdningshistorie om en helt vanlig djevelunge som ikke blir kvitt tennene sine. Dette djevelbarnet blir mobbet og holdt utenfor på grunn av tennene sine, han mister nemlig ikke det vi hos mennesker ville kalt melketenner. «En helt dønn alminnelig historie» sier Gro Dahle. Men miljøet er uvanlig: boka handler om djevler. Forlaget skeptisk til å kalle det djevler, men Gro Dahle stod på sitt. Boka kom ut, greie anmeldelser, og kom i Bokklubben. Plutselig forsvant medlemmene! De syntes djevlene var ukristne! Men boka er egentlig ganske snill – men blitt «forbudt», selv om barna ikke synes den er skummel.

Gro Dahle snakket videre om hva barn synes er skummelt og ikke skummelt, og at barn og voksne ofte oppfatter forskjellige ting som skummelt. Det var en artig forelesning.

Hans Fredrik Follestad: En parodisk hyldest til fantasy; møt forfatteren til De Fire og Han Som Gjør Galt Verre

Foto: Elin Bekkebråten Sjølie

Neste post programmet var et intervju med forfatteren blak bøkene De Fire og Han Som Gjør Galt Verre, Hans Fredrik Follestad. Det var Heidi Lyshol som intervjuet forfatteren.

Follestad startet med å fortelle litt om bøkene sine, og sa han liker banal humor. Videre kunne han fortelle at han mener at ikke noen av hovedpersonene likner seg selv, men heller tungt inspirert av kompiser. «Hvor er Pelsheim? En by på Vestlandet?» spurte Heidi Lyshol. «Ja, mellom Ålesund og Molde», svarte forfatteren, men han kunne også fortelle at stedene han beskriver er bare løgn og bedrag.

Follestads første store leseopplevelse var Brødrene Løvehjerte. Han understreket også at han ikke er noen fan av Robert Jordan. Nå for tiden leser han nesten bare historie.

Follestad kunne dessuten forsikre oss om at neste bok kommer! Skal tulle litt med kristendommen… Ikke fantasy, ingen dyr, men samme type humor. Først og fremst ei kjærlighetshistorie. Boka er ment som harselas, ikke hån.

Karsten Eig med tittelen Bryt reglene! Historien om en politisk-filosofisk fantasy-science fiction-parodi.

Foto: Elin Bekkebråten Sjølie

Før konferansen var Karsten Eig et ukjent navn for undertegnede, men på Norcon fikk han anledning til å fortelle om boka han er i frerd med å skrive. Det virker som om kommende bok er ganske morsom og absurd, hvor Karsten Eig tuller med religion, makt og egentlig det meste, som han selv uttrykte det. Selv hevder han at han bryter omtrent alle regler for hvordan man skal gjøre ting, og mener at alt er lov for å få historien til å gå.

Karsten Eig fortalte humoristisk at «boka er full av kleptomani». Han skal være inspirert blant annet av britisk humor, samt Knut Nærum og «Hallo i uken». Tittelen på boka? Intet annet enn En føkket opp skapelseshistorie.

P.C. Jørgensen: Fans og fanziner – blogger og nettfora før blogger og nettfora

Foto: Elin Bekkebråten Sjølie

P.C. Jørgensen er det man kan kalle «en gammel traver» innen fandom, og hadde et foredrag om fans og fanziner. Blant annet kunne han fortelle at fanzine faktisk ble oppfunnet innen fandom: Det var vi som først ute (ja, før punkerne). Han fortalte litt om egne erfaringer, om hvordan det var å møte mennesker som hadde noe til felles med en selv, og litt historie om fandom.

De første fanzinene kom på 30-tallet, men «fanzine» som uttrykk kom i 1940. I 1975 ble første Norcon arrangert. P.C. Jørgensen mente at i Norge er fandom mer SF-orientert enn i Sverige, og at nerde- og spesialinteresser nå har blitt mer alminnelige p. g. a. Internet.

P.C. Jørgensen anbefaler to nyere bøker:
American Nerd av Benjamin Nugent (stammebeskrivelse)
Wiffle Level to Full av Bob Fisher (kongresser, mest for TV-serier)

Avslutningsvis fortalte han om kritikk av fandom, noe som nok skapte litt humring blant publikum. Alt-i-alt er interessant foredrag.

Panel discussion: Fantasy and its mythic origins – Richard Morgan, Iselin B. Alvestad, Kaj Andre Apeland og Amelia Andersdotter.

Foto: Elin Bekkebråten Sjølie

Kongressene i norsk fandom bruker ha en post programmet i Johannes H Berg Jr.s minne. Johannes var en sterk personlighet innen norsk fandom, og fikk selv de ferskeste av oss til å føle oss velkomne. Vi er nok mange som har fått lov til å besøke hans hjem da han fremdeles levde, og jeg føler meg heldig som fikk lov til å være med på spillkveld, inkludert hjemmelaget pizza og Johannes egen hjemmelagede iskrem. Johannes døde av kreft 29. april 2004.

Årets Norcons minneprogrampost var denne paneldebatten. Tema var fantasy, og om myter og bruk av disse innen genren. To bøker som ble trukket fram var The Broken Sword av Poul Anderson og, ikke overraskende, The Lord of the Rings av J. R. R. Tolkien. Panelet diskutere også forskjeller i ulike fantasybøker generelt.

Dette var siste post på programmet for min del, men selv om jeg ikke fikk med de siste postene, hadde jeg to fine dager på Norcon. Og så håper jeg at jeg kan få med med Norcon igjen en annen gang.

Én kommentar til “Norcon 23: lørdag”

  1. Kjempehyggelig at du tok deg tid til å skrive så langt og detaljert referat fra lørdagen også. Veldig bra! Det var også gøy å lese referat fra et par programposter jeg ikke selv fikk besøkt, fordi jeg var litt rastløs og ville bruke tid på å repetere mitt eget innslag en siste gang.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *