Hva er min lesepersonlighet?

I bloggen Biblioteker og labyrinter har Norunn Ottersen Seip lagt ut en liten, morsom quiz hun har kalt «Test din leserpersonlighet». Hun har riktignok ikke funnet ut hva svarene skal bety enda, men jeg tenkte jeg skulle slenge meg med og besvare quiz-spørsmålene her.

1) Leser du rutinemessig bøker om igjen?

Nei. Jeg leser noen favoritter omigjen innimellom, men jeg har ingen rutine på det. Det er igrunnen ganske tilfeldig.

2) Er du opptatt av å holde bøkene dine pene?

Ja og nei. Det kommer ann på boka. Er det ei innbundet bok er det større sjangse for at jeg ønsker å holde den pent, men heftede bøker synes jeg godt kan være litt fillete. Man kan nok se det best på mine eksemplarer av American Gods av Neil Gaiman. Mens utgaven som er innbundet er pen og hel, har den heftede utgaven blir rimelig sliten. Jeg har måttet tape den her og der, og burde vel egentlig plaste den, slik at den lever litt lenger.

3) Har du lister av bøker du planlegger å lese?

Ja, men jeg tør sjeldent lage dem for lange, og jeg føler meg ikke bundet av dem. Jeg vet at leser jeg feil bok på feil tidspunkt, er sjangsen str for at jeg vil mislike boka.

4) Hvordan velger du ut hvilke bøker du leser?

Veldig variabelt. Alt fra «denne må jeg lese på grunn av jobben min» til «denne ser morsom ut, den tar jeg med meg». Det siste kan fort skje når man jobber på bibliotek.

5) Finnes det bøker du aldri ville nedverdiget deg til å lese grunnet omtale?

Nei, jeg stoler ikke 100% på omtaler. Smaken er som baken, osv. Og er det bøker jeg har tenkt å lese, så leser jeg ikke omtalen, for jeg vil helst ha så blanke ark som mulig når jeg skal lese ei bok.

6) Leser du alltid ferdig en bok hvis du ikke liker den?

Nei! Livet er for kort til å lese dårlige bøker. Har for mange andre bøker jeg vil lese. Unntaket er dog hvis jeg har forpliktet meg til å skrive bokomtale, da må jeg nesten lese den ut.

7) Hvor mye leser du hver dag?

Opp og ned. Men jeg leser i hvert fall hver dag. Alt fra 10-20 minutter til flere timer.

8 ) Tenker du noen gang på at du burde skjerpe hva eller hvordan du leser, på samme måte som du tenker at du burde spise sunnere eller trene mer?

Nei, hvorfor skulle jeg det?

9) Språk eller handling, eller er dette et absurd spørsmål? Tenk fort.

Begge deler! En knakende god handling kan overskygge et middelmådig språk, og et fantastisk språk kan oerskygge middelmådig handling. Men middelmådig handling med fryktelig dårlig språk (eller omvent) kan jeg styre meg for.

10) Regner du mer enn 60% av din lesertid som avslapning?

Det har jeg aldri tenkt på, men antakelig. Jeg er en særing som per i dag ikke har TV, og heller leser…

11) Er litteratur hovedsaklig underholdning, dannelse eller flukt?

Alt sammen!

12) Har du noen gang likt en bok og nektet å innrømme det av kulturstatusårsaker?

Nei, men så er jeg heller ikke så opptatt av hva andre mener. Som bibliotekar skal man vel helst ikke si at man ikke kan utstå Knut Hamsuns eller Per Pettersons bøker, men jeg ser ikke poenget i å lyve. Jeg fordrar dem ikke. Og jeg har heller ikke noe problemer med å si at jeg elsket å lese Twilight-sagaen. Man må ta bøker for hva de er, og Twilight-sagaen ga meg akkurat det jeg var te etter: Spenning! Det blir feil å sammenlikne dem med f. eks. Oksanen (som jeg også liker veldig godt).

Vet ikke hva dette sier om meg som leser, men morsomme spørsmål. Hvilke svar har dere til spørsmålene hennes?

5 kommentarer til «Hva er min lesepersonlighet?»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *