Lesebrett eller ikke?

Jo mer jeg tenker på det, jo mer har jeg lyst på et lesebrett. Først og fremst for å kunne lese PDF-filer. Dokumenter av faglig art kan være ganske omfattende, og ikke bare er det tungvint å drasse på en haug papirer, men det vil antakelig være mer miljøvennlig også, eller hva?

Når det gjelder e-bøker er jeg litt ambivalent. Jeg ser fordeler som mindre vekt, at man kan få bøkene kjapt og alt det der. Desverre er vel utvalget dårligere og ofte dyrere enn så lenge. Tror jeg, da? Jeg skal ikke påberope meg å være ekspert.

Mens jeg tygger på tanken om å kjøpe lesebrett er det mange ting å ta hensyn til: pris, størrelse, levetid på batteri, bare for å nevne noen. Jeg har selvsagt lest Eirik Newts «Hvilken leseplate bør du velge?», men dette med lesebrett er i svimlende utvikling… Nok en faktor som kan gjøre det litt forvirrende for en stakkar.

Som sagt: Jeg har ikke bestemt meg for verken det ene eller det andre enda, men kom gjerne med råd og vink. Alle tips og advarsler tas imot med takk!

13 kommentarer til «Lesebrett eller ikke?»

  1. Kindle er strengt tatt et AMazon-produkt, så kanskje ikke så rart? Og siden jeg ikke er begeistret for Amazon, så faller neppe et eventuelt valg på Kindle. 😉

 1. Jeg har en Sony PRS-300 og er kjempe fornøyd ^^

  Valget falt på det fordi det ikke har noen tilleggsfunksjoner annet enn å lese, fordi den ikke har tryggfølsomskjerm (syntes det er mye lettere å «bla» med knapper), fordi den kan lese av de fleste formater, fordi det er ganske rimelig i forhold til andre lesebrett og fordi den har lang batteritid.

  Du må nesten se på hva hva du ønsker av et lesebrett og deretter finne et som passer dine behov.

  Ellers anbefaler jeg å ta en titt på programmet Calibre, ettersom det gjør det mye lettere å være lesebretteier.

  1. Mener du dette?
   http://calibre-ebook.com/

   Nå har jeg ikke bestemt meg for OM jeg skal ha, men som nevnt er det først og fremst for å kunne lese PDF-dokumenter. Er både aktiv i fagforening og interessert i bibliotekspolitikk, og da blir det fort slitsomt å lese på PC, eller tungvint med masse papir.

   1. Jepp det er det programmet 🙂

    Jeg bruker mitt til det samme ettersom vi får en del fagartikler og kompendier på nett som vi må lese på biologi studiet. Fikk alt for vondt i hodet av å lese alt på skjerm og dårlig samvittighet av å bare printe ut på papir for å så kaste det igjen etter en stund. Har også brukt det til å lese noen bøker fra Manybooks.net og likende. Likevel tror jeg aldri det kommer til å erstatte papirboka for meg.

    Grunnen til at jeg foreslo Calibre er at det hjelper deg å overføre filer til lesebrettet samtidig som det lager et bibliotek av alle tekst filer du har på pcen (må legges til manuelt), samtidig som det gjør det enkelt å konvertere filer til andre formater. Jeg brukte det faktisk før jeg skaffet meg lesebrett 🙂

   1. *Kindle DX

    Vel poenget er at om du primært skal lese ordinære A4-PDFer så vil du trenge en skjerm som er av en viss størrelse. Det er mange som har blitt skuffet etter å ha kjøpt seg 6″-brett til A4 – det fungerer ikke så bra. Det finnes flere andre leverandører av litt større brett men ingen som er særlig etablerte.

   2. Tror Sony PRS-600 også er beregnet på pdf filer i A4 format. Ellers har jeg ikke hatt noen problemer med å lese på skjermen til mitt vesle med litt forstørrelse, med mindre det inneholder masse bilder og tabeller, som får ting til å se litt rart ut.

    1. Det er nok litt forskjellige meninger om hvilken skjermstørrelse som skal til for å lese A4-pdf. Hvis PDF-en består av ren tekst og er formatert ordenlig vil man ved hjelp av reflow funksjonen kunne lese den på en hvilken som helst skjerm siden nyere PDF-programvare kan tilpasse sidestørrelsen til skjermstørrelsen. For slike PDF-er vil det også være en smal sak å kjøre dem gjennom f.eks Calibre og få ut et ordentlig flytende format (eks html, epub, mobipocket). Utfordringen er at pdf-filer ofte inneholder elementer utover ren tekst som bilder, tabeller, topp-og bunntekst. I tillegg er de ofte satt opp i spalter, eller formatert på en dårlig måte (for ikke å snakke om PDFer som kun er bilde, f.eks inskannede filer). I slike tilfeller vil ikke PDF-programvaren klare å brekke filen om til skjermstørrelsen, hvilket innebærer at man må se på PDF-filene i deres opprinnelige format. Siden en 6″ skjerm har en størrelse som er litt mindre enn A6 blir dette fort knotete, med mye navigasjon og zoom. En 7″-skjerm vil være bedre enn enn 6″, men jeg tipper at de fleste må opp i ca 10″ før de synes at skjermen er på høyde med papiret.

     Når det gjelder lesebrettene til Sony har jeg selv en PRS-600 og jeg er godt fornøyd med brukervennlighet og ytelse, men den får helst ligge i fred fordi skjermen (som er av samme type som den som er i PRS-900) gir for lav kontrast og for mye gjennskinn.

 2. Jeg har en i-pad, og den er jo flott, men den er tung å holde, synes jeg. Dessuten har mannen min lagt beslag på den. Har tenkt litt på å kjøpe en Kindle, men da kan jeg ikke lese norske bøker, i følge artikkelen du linket til. Synes det er viktig å ha et lesebrett der jeg kan lese også norske bøker etter hvert.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *