Dublin Writers Museum

Hvis man er litteraturinteressert og befinner seg i Dublin er Dublin Writers Museum et sted man absolutt bør besøke.

Elin Bekkebråten Sjølie © 2010

Det var Maurice Gorham (1902 – 1975) som først kom med idéen om et forfattermuseum, og han la fram idéen for Dublin Tourism. Det skulle ta tid før de klarte å få midler og å finne et egnet sted, men i november 1991 åpnet endelig muséet. Muséet ligger i nr. 18, Parnell Square, i en bygning fra det attende århundrede.

Muséet ble etablert for å fremme interesse for irske forfattere og irsk litteratur gjennom utstillinger og aktiviteter. På denne måten skulle man bli bedre kjent med irske forfatteres liv og verk. Forfatterene man møter i muséet er mennesker som har gitt et viktig bidrag til irsk og internasjonal litteratur, eller, på et mer lokalt plan, til litteratur om Dublin. Man møter irsk litteratur sett gjenom Dublins øyne (hvis man kan si det).

Når man betaler inngangsbilletten, får man utdelt en spiller med øretelefoner, slik at man kan få en guidet «audio tour». Denne viste seg å være svært nyttig – vi fikk mye informasjon man ellers kanskje ikke hadde fått med seg. En annen fordel med denne var at man ikke behøvde være på muséet til en bestemt tid for å få en guide. I tillegg kunne man gjøre det hele i sitt eget tempo, man trykket nemlig på et nummer og en knapp for hver «post», slik at man selv kunne velge hvor og når man skulle få informasjonen «guiden» hadde.

Blant forfatterene vi møter kan jeg navne Abraham «Bram» Stoker, Oscar Wilde, James Joyce og mange flere. Det eneste jeg egentlig bet meg merke i var hvor underrepresentert de kvinnelige forfatterene var. Selv om enkelte var nevnt, kunne det ha vært mange flere. Da jeg spurte min irske venninne, kunne hun ramse opp flere irske kvinnelige forfattere hun gjerne hadde sett representert.

Elin Bekkebråten Sjølie © 2010

Elin Bekkebråten Sjølie © 2010

Jeg likte muséet kjempegodt, og er definitivt ikke fremmed for å besøke det igjen. I tillegg er det en god museumsbutikk der, som blant annet selger relevant litteratur og flotte postkort. Det finnes også en kafé der, men denne besøkte vi ikke. Dette er i hvert fall et museum som anbefales på det varmeste!

Én kommentar til “Dublin Writers Museum”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *