Den store debatten om e-boka.

eBook ReaderDebatten om e-bøker og lesebrett raser på Internett. Eirik Newth har flere innlegg på sin blogg, Lesekaninen snakker også om temaet på sin blogg, det debatteres på Bokelskere, og det diskuteres stadig på Twitter. Blant annet.

Jeg må innrømme at jeg i begynnelsen var skeptisk mot lesebrett, mest fordi papirboka alltid vil ha en spesiell plass i hjertet mitt, men jo mer jeg tenker på det, jo mer liker jeg konseptet. Spesielt liker jeg at det er mulig å lese store PDF-dokument uten å måtte printe ut mengder av papir. Lesebrettet blir dermed ikke bare mer lettvint, men mer miljøvennlig også! Ikke tror jeg at e-bøker nødvendigvis vil tvinge ut papirboka, vi har jo allerede bøker i andre format enn papir: Man får i dag bøker som lydbøker på CD og som mp3.

Lydboka har sameksistert med papirboka i mange år, uten at papirboka har forsvunnet av den grunn. Hvorfor skulle ikke e-bøker kunne gjøre det samme? Er det egentlig den store forskjellen? Er det ikke innholdet som teller? Jeg ser på det som positivt at ei god bok kan komme i flere formater, spesielt hvis dette får flere til å lese bøker. Er du ikke enig?

Foto: «eBook Reader» av goXunuReviews, på Flickr. Brukt under Creative Commons-lisens.

8 kommentarer til «Den store debatten om e-boka.»

 1. Jeg kunne godt tenke meg et lesebrett, men økonomien tillater det ikke akkurat nå. Det har seg jo slik at jeg er veldig glad i papirboka og fine bokhyller og alt det der – men lesebrett og ebøker høres jo jevnt over veldig praktisk ut, da… Særlig i forhold til å spare plass.

  Det er vel lite sannsynlig at jeg hadde kjøpt like mange papirbøker som jeg gjør nå om jeg hadde hatt et lesebrett, men jeg ser ikke for meg at jeg hadde sluttet helt. Det er noe eget med bøker fysisk i hylla. 🙂

 2. Da TVen kom på markedet var jo alle overbevist om at folk ville slutte å gå på kino. Men det gjorde de ikke; det er noe spesielt med stemningen på kino som skiller seg ut fra å se på TV. Det samme gjelder med bøker vil jeg tro, selv om man anskaffer seg lesebrett så er det noe spesielt med å lese bøker i bokformat som gjør at det vil overleve.

  Selv har jeg et par ebøker på PCen min, og det er kjekt å ha for eksempel om man skal lese mens man spiser. Da har man hendene frie til å spise mens du kan lese på skjermen. Og lydbok er kjekt å ha så man kan utnytte tiden man bruker på å forflytte seg til skole/jobb for eksempel. Når jeg skal lese på senga er det best med vanlige bøker. Så jeg liker best å ha alle de ulike formatene tilgjengelig! 🙂 De har hver sin funksjon.

 3. Jeg har fått lesebrettet mitt fra Amazon (Kindle 3) nå! Jeg kommer tilbake iløpet av en uke eller to med innlegg om det.

  Ang. fremtiden tror jeg http://oreilly.com har løsningen. De fokuserer hovedsaklig på databøker og gode programmeringsbøker, men har begynt med «bundles». Da har du den i hylla OG på lesebrettet. De har også alle bøkene DRM-frie i hvilket format du vil, og stiller seg derfor på siden av den store ebok-leser kampen. Uansett hvem som vinner har du mulighet til å lese bøkene deres på den leseren. Genialt.

 4. Fin blogg synes jeg, Elin. Er enig i at det kanskje har vært litt vel mye rent teknologifokus i bokdebatten den siste tiden. Særlig på nett, twitter, blogger etc.

  For noen år siden jobbet jeg i Lydbokforlaget, med å få på plass filsalg av MP3-lydbøker fra nettsidene deres. I månedene før ble det ropt høyt i media om at «… nå må lydbokforlagene snart komme igang med nedlastning!» Da vi hadde løsningen klar ble det imidlertid helt stille. Ingen ville skrive om det, ikke en eneste liten avismotis. Filsalget var økonomisk heller ikke det helt store i ganske mange år. Sånn sett kan dynamikken rundt offentlig debatt av og til virke litt underlig.

  På den annen side er det jo viktig å være til stede i de kanalene/formatene/avspillerne som folk faktisk bruker. I Cappelen Damm forsøker vi oss i hvert fall snart med Ordflyt (lydbok-variant av Wimp), men selger parallelt CD, MP3-CD og MP3-filer.

  Kanskje er det følelsen av å ikke bli tatt helt på alvor av forlagene som har bidratt til noe av irritasjonen hos dagens «ebok-aktivister» Flere forlag har slik jeg har opplevd det tatt situasjonen på alvor, men har hatt sine utfordringer i forhold til moms, som har gjort situasjonen ekstra vanskelig for øyeblikket.

  Enda bra det fortsatt går an å glede seg over en god (lyd)bok, uansett format.

  Mvh Håkon, Cappelen Damm

 5. Hei!

  Jeg har hatt lesebrett siden desember 2009, og må si det har fått meg til å lese mye mer. Jeg har for tiden Kindle2i, Kindle3 (min favoritt) og en Pandigital Novel 7. Den siste er mer som en mindre versjon av iPad, bare mer avansert 😉

  Jeg simpelthen elsker min nye Kindle3. Den er lett, enkel å bla i, leser pdf’er rimelig bra, bøker i flere format. Jeg leser en del på senga, og det er så MYE lettere enn å lese en bok! Den er lett, ligger bra i hånden og har fram/tilbake-knapp på begge sider, så man kan lese en-håndet, om enn noe krøkkete.

  Når det er sagt, så har jeg nettopp pre-bestilt den seneste Michael Connelly hardcover boka, fordi jeg samler på hans bøker. Med prisen på eboka den samme som hardcover, ble valget ganske enkelt. Jeg betaler ikke $30 for å ha boka i begge formater, og jeg liker hardcover. MEN, å ligge på stranda og lese… Ikke noe slår lesebrett.

 6. Jeg liker argumentet ditt om at papirbok og lesebrett kan leve side om side. Selv har jeg ikke klart å bli nysgjerrig på lesebrettet. Jeg savner ingenting ved papirboka, og jeg liker å ha oversikt over hele boka samtidig. Det gjør det mulig å lett bla frem og tilbake osv. Dessuten lurer jeg på: Kan man notere selv på lesebrettet? Jeg leser nesten aldri en bok uten en penn i nærheten. Elsker å streke under fine, kloke setninger eller notere i margen. Er det mulig med den nye teknologien? Jeg er ingen tidlig innovatør på teknologifronten, så vanligvis kommer jeg diltende etter nå dingsen har blitt billigere. Kanskje jeg gjør det her også.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *