Er det ikke typisk?

Jeg veit det er flere enn meg som har reagert på NRKs artikkel Her er bøkene du kan glede deg til. Her er det listet opp en rekke bøker som kommer ut i løpet av våren, og som Siss Vik i Bokprogrammet, litteraturkritiker Anne Cathrine Straume og tre bokbloggere gleder seg til. Og nå lurer du kanskje på hva vi reagerer på: Jo, her er det ikke nevnt ei eneste barne- og ungdomsbok!

At litteraturkritikere og en bokprogrammetprogramleder ikke nevner noen titler er vel strengt tatt som forventet, barne- og ungdomslitteratur blir fortsatt ikke tatt seriøst, desverre. Men at tre fremtredende bokbloggere ikke nevner noen med et pip må jeg innrømme skuffer meg.

Jeg skal snart lese Jakten på Violet Park av Jenny Valentine, og den er ei ungdomsbok jeg gleder meg til å lese. Hva med dere, hvilke barne- og ungdomsbøker som kommer i løpet av første halvår 2011 gleder dere dere til å lese?

11 kommentarer til «Er det ikke typisk?»

 1. Jeg gleder meg til Halvgudene av Mari Moen Holsve og så ser jeg veldig frem til oppfølgeren til Rubinrød, Safirblå som kommer litt lenger ut på våren.

  Bloggeren bak Underhold meg har begynt å legge ut månedlige oversikter over nye ungdomsbøker som kommer. Innleggene er grundige og anbefales:
  http://gronneskoger.blogspot.com/2011/01/nye-ungdomsbker-i-butikkhyllene-i.html
  (Hvis det ikke er ok at jeg legger ut link her, må du bare slette den)

 2. Det kunne godt ha vært nevnt at det er vårens skjønnlitterære utgivelser det gjelder. Bok i P2 og Bokprogrammet handler mest om bøker for voksne, sannsynligvis fordi de sender i kanaler og på tidspunkt som har et voksent publikum.
  Barne- og ungdomsbøkene mangler. Det er også lite sakprosa på listen, uten at noen reagerer på det.
  Jeg finner det helt uproblematisk at man anbefaler bøker innen sjanger, men som sagt: det kunne ha vært nevnt i artikkelen og overskriften.

  1. Så lenge det står «bøker» og ikke «skjønnlitteratur for voksne», så reagerer jeg. Som du vet står barne- og ungdomslitteraturen mitt hjerte nær, så det er gjerne de bøkene jeg savner.

   Og når jeg sier «barne- og ungdomslitteratur» inkluderer det strengt tatt både skjønn- og faglitteratur. 🙂

 3. Jeg er helt enig med deg at det er synd, men skjønner at det ikke er bloggernes skyld. Syntes generelt sett at barne- og ungdomsbøker får for lite plass i media. Selv har jeg prøvd å sette litt fokus på de skjønnlitterære ungdomsbøkene. Siden jeg har småbarn selv skulle jeg også ønske at noen gjorde det samme med barnebøkene(Bokelskerinnen tar jo for seg nye skjønnlitterære utgivelser for voksne) men føler det blir litt mye for meg å gape over begge deler.

 4. Eg stussa også litt, men så såg eg at det var presisert at oversikten ikkje var komplett. Men det er nokre sjangrar som blir meir oversett i media enn andre. Og ungdomslitteratur er det ikkje alltid like lett å finne stoff om i media.

  Til gjengjeld hadde Aftenposten lenke til denne oversikten over dei 50 beste barnebøkene på framsida her om dagen. http://www.mamma.no/content/de-beste-barnebokene. Det syntest eg var fint.

 5. Det er vel ikke obligatorisk for bokbloggere å være opptatt av barne- og ungdomslitteratur? Jeg leser artikkelen som en nokså subjektiv presentasjon av bøker den enkelte gleder seg til, ikke en generell og representativ oversikt over bøker som kommer. Hadde jeg fått tilsvarende spørsmål, hadde nok også ungdomsbøkene glimret med sitt fravær -selv om jeg jobber med ungdomsbøker og derfor har en viss oversikt, er det ikke nødvendigvis de bøkene jeg ser fram til med størst entusiasme rent personlig. At enkelte bokbloggere velger å fokusere på barne-og ungdomslitteratur synes jeg er strålende, men å forvente at enhver bokblogger som får uttale seg i media skal føle seg forpliktet til å trekke fram genre som får lite oppmerksomhet blir feil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *