Harpa av A. Audhild Solberg

Helt siden jeg leste om Harpa av A. Audhild Solberg i fjor høst, visste jeg at dette var ei bok jeg hadde lyst til å lese. I forbindelse med å skulle tipse om bøker for 8. trinn, lånte jeg med meg boka hjem fra biblioteket for å kunne lese den i den forbindelse. Boka vant blant annet ARKs barnebokpris i 2019.

Bilde av boka "Harpa" som ligger på et bord med hvit duk. Til venstre for boka er det ei potteplante. Foto: Av en annen verden © 2020
Foto: Av en annen verden © 2020

Tretten år gamle Agnes er på besøk hos onkelen, tanta, og fetteren sin i Elverdal. Det er første gang hun er der etter at hun var i begravelsen til bestemoren for fire år siden. Siden den gangen har hun ikke sett dem og bestefaren. Å tilbringe høstferien i Elverdalen i stedet for hjemme i Oslo er noe hun absolutt ikke har lyst til. Dessuten har hun fortsatt mareritt etter det som hendte sist gang hun var her: Hun hadde forvillet seg inn i skogen og hørt noe som liknet spill med et strengeinstrument. I et kort glimt så hun et skrekkinngytende vesen på to ben med et rovdyrlignende hode. Hun fortalte om det hun så til moren, men moren trodde ikke på henne.

Fetteren, Sindre, er sur, og har ikke lyst til å sitte barnevakt for kusina. Nå som kusina har kommet på besøk, går planene om å henge med bestekompisen, Ben, i vasken. I stedet for å spille dataspill og se TV-serier i høstferien, må han underholde den jevnaldrende kusina. I tillegg har han skjønt at nabojenta og venninna Tyra har sitt å slite med.

Dette er dessuten den uka på høsten det er elgjakt. Agnes onkel, Sindres far, er med i et jaktlag. Allerede første jaktdag skjer det noe uventet: En nær venn av familien er hardt skadet etter å ha blitt angrepet av noe han ikke så, og må hastes til sykehus. Det mistenkes at det er ei gaupe med skabb som har angrepet ham. Det tror ikke bestefaren til Agnes og Sindre. Det finnes nemlig en gammel myte i bygda, om et vesen de kaller Harpa. Et vesen som når det gnir tennene sammen laget en lyd som høres ut som harpespill.

Da Sindre, Agnes, nabojenta Tyra og Ben er i skogen, oppdager de noe fælt: De finner en av de andre mennene fra jaktlaget nede ved elva. Død. Kort tid etter forsvinner plutselig Sindre sporløst. Hva er det som er i ferd med å skje i Elverdal? Går det virkelig løs ei gaupe med skabb i skogen? Eller kan det være noe i den gamle myten om Harpa?

Denne boka var skikkelig spennende! A. Audhild Solberg skriver godt, og klarer hele tiden å dra historien framover med små spenningstopper. Vi vil vite hva som skjer. Passer godt for alle som liker et godt gress, spesielt for de i alderen 12 – 15 år.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *