Matched : Cassias valg skrevet av Ally Condie.

Forestill deg at du lever et sted der andre bestemmer hvor du skal bli og hvor du skal arbeide. Hvor det er myndighetene som bestemmer hvem du skal elske og gifte deg med. Til og med når du skal dø. I boka Matched : Cassias valg av Ally Condie får vi oppleve et slikt samfunn.

Dette er ikke ei bok jeg i utgangspunktet visste så mye om, jeg hadde egentlig ikke bestemte planer om å lese den. Nå hadde det seg bare sånn at jeg satt på jobb og skulle katalogisere den, og mens jeg kikket på boka, som seg hør og bør, leste bakpå den og skulle finne ut litt mer om den, så pirret den nysgjerrigheten min nok til at jeg begynte å lese den. Dermed var det gjort: Den ble med meg hjem, og jeg nærmest slukte den de neste dagene.

Cassia bor i Samfunnet, og her er det funksjonærene som bestemmer. De observerer eller styrer alt, alt fra hva du spiser, hva du gjør på fritiden, ja til og med drømmene dine. Cassie har alltid vært en god borger og gjort det Samfunnet har ønsket, og har på den måten sikret seg et langt og trygt liv. Det året man fyller 17 år, blir man innkalt sin «matchbankett». Det er her man får vite hvem Samfunnet har matchet en med, og Cassia er blitt inkalt på sin. Også hennes beste venn, Xander, er innkalt, og de skal ha sine banketter sammen.

«Cassia Maria Reyes.»
Det er min tur.
Jeg reiser meg, slipper mors hånd og snur meg mot skjermen. Jeg kjenner hertet banke og er fristet til å vri hendene sånn som Lea gjorde, men klarer å stå helt stille med løftet hode og blikket på skjermen. Jeg ser og venter; har bestemt med [sic] for at den jenta min match skal få se på skjermen i rådhuset sitt et sted ute i Samfunnet, skal være fattet, rolig og nydelig, den aller beste versjonen av Cassia Maria Reyes jeg kan klare å vise fram.
Men ingenting skjer. (s. 18)

Skjermen forblir svart, og det skal snart vise seg at Cassias match befinner seg i samme rom – det er ingen ringere enn Xander! Allikevel får hun et sølvskrim med et mikrokort i som inneholder opplysninger om matchen, slik tradisjonen er.

Når Cassia samme kveld skal se på mikrokortet i portalen, dukker først Xanders ansikt opp, som forventet. Men plutselig blir skjermen svart, og et øyeblikk dukker et annet ansikt opp, et kort øyeblikk, før skjermen igjen blir svart. Er dette en feil? Eller en dårlig spøk? Og det rare er, også dette ansiktet er en Cassia kjenner: Ky.

Cassia stilles så overfor mellom en rekke tilsynelatende umulige valg, og hun kastes ut i noe hun aldri hadde trodd kunne skje.

Matched er strengt tatt ikke en veldig orginal historie. Den samme storebror ser deg-tematikken kan man finne i flere tidligere science fiction-bøker, men det betyr ikke at denne på noen måte er mindre aktuell. I tro science fiction-ånd er også dette ei bok preget av samfunnskritikk. Vi lever i et samfunn hvor stadig mer registreres, og med det nye datalagringsdirektivet blir det på ingen måte bedre. På sett og vis kan Samfunnet i Matched virke skremmende, men jeg synes ikke det virker usansynlig. Man kan dog alltid håpe og tro det aldri vil gå riktig så langt…

Noe som ofte irriterer meg med oversatte bøkene er det jeg kaller «oversetterfeil». Det var heldigvis ikke så mange så langt jeg kunne observerte i denne boka. Generelt sett syntes jeg den var godt oversatt, språket var lett å lese, og sammen med historien hadde boka en skikkelig god driv.

Det eneste jeg synes er trist, er at boka er den første i en triologi. Ikke at jeg har noe imot å lese triologier, men andre bok er ikke engang kommet ut på engelsk enda! Den norske utgaven er sagt å komme ut våren 2012, selv håper jeg å få lest den på engelsk innen den tid…

Foto: Elin Bekkebråten Sjølie

3 kommentarer til «Matched : Cassias valg skrevet av Ally Condie.»

  1. Ikke original men jeg må innrøme at jeg føler meg fenget av plottet alleredet.
    Blir nokk å låne denne når jeg får en fridag fra jobb 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *