Ikke bare appelsiner.


Tidligere i år leste jeg boka Oranges Are Not the Only Fruit av Jeanette Winterson. Nå har denne flotte boka kommet ut i ny utgave (den har tidligere kommet ut på norsk i 1990), og får fin omtale i Bokavisen.no.

På norsk har boka fått tittelen Ikke bare appelsiner, og den handler om jenta Jeanette og hennes oppvekst. Hun ble som barn adoptert i en familie hvor hennes nye mor var en sterkt religiøs kristen. Jeg vil faktisk strekke det så langt å hevde at moren er fanatisk. Jeanette er en særegen pike, og har selv en sterk religiøs overbevisning. Moren er aktiv i vekkelsesbevegelsen, og Jeanette er også aktivt deltakende i denne.

Som tenåring oppdager Jeanette at hun ikke bryr seg om gutter, men blir tiltrukket av jenter. Reaksjonene fra moren og miljøet rundt henne uteblir ikke, men Jeanette er en sterk ung kvinne, og velger å følge sitt hjerte.

Jeg synes boka er vakker og gripende, og den er blant de bøker jeg definitivt kunne tenke meg å lese om igjen ved en senere anledning. I 1990 ble den filmatisert av BBC, og miniserien finnes i dag på DVD.

3 kommentarer til «Ikke bare appelsiner.»

  1. En flott bok og en fabelaktig serie. Husker at Gerd Brantenberg ikke var særlig begeistret for boka da den kom i sin tid, men jeg fikk veldig sansen for Wintersons måte å skrive på.

  2. Ja, jeg også likte stilen hennes. Jeg har desverre ikke fått sett hele serien, men har planer om å kjøpe den etterhvert. 🙂

  3. Kjøp, kjøp! Den er strålende!
    Ble forferdelig trist da jeg oppdaget at hovedrolleinnehaveren Charlotte Coleman var død.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *