Alt annet enn pensum av Harald Rosenløw Eeg

ALt annet enn pensumEn av mine favorittforfattere av norsk litteratur for ungdom er Harald Rosenløw Eeg. Eeg debuterte med romanen Glasskår i 1995, men det er Alt annet enn pensum, som kom ut i 2006, jeg vil snakke om her.

Boka handler om Klaus. Han flytter sammen med mora si til Oslo, hvor hun har fått jobb som sosiallærer på samme skole som han skal gå på. Klaus vil veldig gjerne bli likt, men han rekker ikke en gang å starte i den nye klassen sin før en gutt dør i en t-baneulykke. Den avdøde gutten er en gutt Klaus allerede har møtt. Ved en tilfeldighet finner han guttens elektroniske dagbok, og han skjønner snart at ikke alt er som det skal være. Med dette starter en rekke mer eller mindre mystiske ting å skje.

Nok en gang har Harald Rosenløw Eeg levert ei knakende god ungdomsbok. Den er spennende, og har et godt og levende språk. Det er en fin balanse mellom dialog og beskrivelser. Noen ganger trekker han kanskje enkelte ting litt langt, men han trekker dem ikke for langt. Han klarer fint å beholde bokas troverdighet.

Jeg har alltid hatt sansen for intertekstualitet, det vil si en teksts forbindelser med andre tekster. Spesielt godt liker jeg hvordan man bruker andre verker i andre bøker. I Alt annet enn pensum har Eeg brukt klassikeren The Catcher in the Rye av J. D. Salinger som et sentralt element i historien. Jeg tror at dette er med på ikke bare å kanskje vekke interessen for Salingers verk hos tenåringen, men kan også være med på å gjøre det til en rikere leseopplevelse for voksne som har god kjennskap til Salingers bok.

Alt annet enn pensum er med andre ord er ei bok jeg definitivt vil anbefale både tenåringer og voksne å lese.

Én kommentar til “Alt annet enn pensum av Harald Rosenløw Eeg”

  1. Men du veit jo hvordan det kan gå hvis man leser «The catcher in the rye»? Mark Chapman. Jeg sier ikke mer …

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *