Fram mot valget 2009: Fremskrittspartiet.

FrPFrPs avholdt sitt landmøte for litt siden, så jeg klikket meg inn på Fremskrittspartiets hjemmesider for å finne fram partiprogrammet. Det første som slår meg er hvor lite brukervennlige disse sidene er. De er «flashy & fancy», men man finner lite nyttig informasjon på forsiden. Allerede her må jeg nesten gi dem en tommel ned, for jeg liker ikke å lete meg fram til informasjonen jeg er ute etter. Og man skulle tro at mange var interessert i å se hva de står for når de er innom.

Etter litt leting, finner jeg omsider fram til både partiets «Prinsipprogram 2009-2013» og «Handlingsprogram 2009-2013». Jeg starter med det siste, og klikker meg fram til fanen «Arkiv, bibliotek og museer». Her står det å lese blant annet følgende:

Arkiv, bibliotek og museer er viktige kilder til kunnskap. I et kunnskapssamfunn som vårt er tilgang på informasjon av avgjørende betydning, og offentlige samlinger har gjennom mange år vært viktige bidragsytere. I dagens samfunn hvor Internett er i ferd med å bli den dominerende kunnskapsbase, er det viktig at samlingene evner å omstille seg.

(…)

Offentlige samlinger bør i større grad rette seg mot publikum, slik at samlingene blir tatt mer i bruk. Økt bruk vil inspirere enkeltmennesker, styrke norsk kultur og gi glede til mange.

Vi mener bibliotekenes kjernevirksomhet må styrkes, men at aktivitet med hensyn til rene underholdningstilbud, som konkurrerer med privat næringsliv, med fordel kan reduseres. Dette gjelder blant annet utlån av dataspill, cd, dvd osv.

Her må jeg riste på hodet. Hvordan mener de at man skal «rette seg mot publikum» ved å ta bort det publikum vil ha? Og ikke er det utbredt utlån av dataspill heller, de fleste bibliotek som satse på spill gjør det for bruk i biblioteket. Se på Drammensbiblioteket, som arrangerer spillkveld hver tirsdag. Jeg synes FrP viser en lite moderne, om enn en kanskje bakstreversk holdning til biblioteket.

Nei, jeg er definitivt ikke imponert.

Så måtte jeg ta en titt i prinsipprogrammet og se hva det stod under overskriften «Kultur og idrett». Der skriver de blant annet:

Fremskrittspartiet ønsker et levende kulturliv, fritt for politisk styring basert på personlig engasjement og frivillighet. Kulturpolitikken bygger på prinsippene om ytringsfrihet og toleranse. Kulturlivet fungerer best uten politisk styring og kontroll. FrP vil derfor at kulturutvikling skal skje mest mulig uavhengig av offentlig finansiering og inngripen.

(…)

Kultur er et vidt begrep som omfatter alt som kjennetegner nasjonen og folket. Den norske kulturen er resultatet av de valg og verdier en har samlet seg om, åndelige og materielle. Det er en viktig oppgave å verne om vår norske kulturarv.

Det er en forutsetning for vekst innenfor kultursektoren at det satses på samhandling mellom frivillig sektor og profesjonelle aktører. Dette vil på sikt gi de beste varige ringvirkningene både for kulturen og for samfunnet for øvrig.

Her nevnes ikke bibliotek med et ord. Les mer HER.

Les også:

«- Biblioteker må kutte ut film, spill og musikk»
Dagbladet.no, 22. mai 2009

10 kommentarer til «Fram mot valget 2009: Fremskrittspartiet.»

 1. Takk for info! Jeg synes personlig at et bibliotek skal bestå av 99% bøker og litt filmer. Musikk og spill kan man finne andre plasser. He he, men det er bare min mening. Jeg er litt gammeldags av meg, liker det tradisjonelle stille bibloteket med masse bøker så langt man ser 😀

 2. Caroline: Biblioteket har faktisk mye musikk og film man IKKE får tak i andre steder. Det er litt av poenget, at man skal tilgjengeliggjøre materiale man ikke nødvendigvis får tak i andre steder. Har mange lånere som blir glade for å finne akkurat den eller den filmen som de har lett og lett etter, men som man ikke får kjøpt/leid andre steder.

  Dessuten blir det fryktelig dyrt skal man kjøpe alt, samt at det tar forferdelig mye plass! Jeg bruker heller penger på mat, reise og opplevelser enn DVDer, bøker osv., siden jeg faktisk KAN låne det på biblioteket.

  Forøvrig er bibliotek mye mer enn bare å låne ting. Det er også en møteplass. Et sted folk går for å lese avisa, eller for å se mennesker. Vi har ensomme sjelder som kommer innom bare for å få et vennlig smil i en ellers grå hverdag.

  Bibliotek er MYE. Ved å lese dette innlegget mitt kan du få et lite innblikk:
  http://lunacia.net/?p=623

 3. Husker for vel 3 år siden da FRP hadde nettsider sa noe i denne duren:
  Vi er for lovliggjøring av prostitusjon og billigere sprit og har gode gamle kristne verdier. FRPs nettsider er mest nyttig hvis du har lyst på en god latter 🙂

 4. man skulle tro at mange var interessert i å se hva de står for når de er innom.

  Det er så. Men det er jo en viss mulighet for at de selv ikke er så interesserte i at folk skal få vite det … 😉

 5. Ragnar: Vel, om ikke annet så fant jeg jo ymse programmer til slutt… Dét er da alltids noe. 😉
  Leisha: Nei, det var dét, da. Har du forresten lest FrP-koden?

 6. Bøker er fint, CD-er og film er også bra så lenge det er ting med litt varig verdig og ikke top 10 amerikanske blockbustere. Men er ikke dataspill litt for temporalt til at bibliotekene burde bruke penger på det? Det er mulig bibliotekene har fått mer penger de siste årene, men for 10-15 år siden, når jeg brukte biblioteket aktivt, så var det sørgelig lite penger der i utgangspunktet. Da synes jeg heller pengene burde gå til flere bøker. En bok varer i mange år, et dataspill dør sammen med plattformen det er laget til, og nyhetsinteressen for det dør nok enda fortere.

 7. Følger en logikken til Frp ved å fjerne cd-er, dvd-er og spill fordi det konkurerer med privat næringsliv, så må en vel fjerne bøkene også da? De konkurerer da vel med Frps logikk med bokhandlene.
  Frpere tar det kanskje ikke så tungt om biblioteket forsvinner heller, er vel ikke en gruppe som er høyt representert som besøker, dog er jeg sjeldent innom et bibliotek selv, men er veldig glad det er noe som er der.
  Du sier jo at bibliotekene gjerne har musikk en vanskelig får tak i andre plasser og da er det jo heller ikke i direkte konkurranse, men Frp-ere ville vel ikke tatt det som noe tap heller da jeg ser for meg at den velgergruppen uansett er mer opptatt av mainstream.

  Fint at du lager disse presentasjonene av kulturpolitikken til de forskjellige partiene 😀

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *