Don Fridtjof av Anna Bache-Wiig (tekst) og Aisato (illustrasjoner)

Don FridtjofDon Fridtjof av Anna Bache-Wiig (tekst) og Lisa Aisato (illustrasjoner) er definitivt et av årets høydepunkter når det gjelder årets utgivelser av billedbøker.

Anna Bache-Wiig er 34 år, og debuterte med ungdomsboka Det aller fineste i 2003. Noen husker henne kanskje fra ungdomsserien Borgen skole som gikk på TV på slutten av 80-tallet? I tillegg har hun vært med i TV-serien Lekestue fra 2002, samt i filmene Buddy (2003) og Naboer (2005).

Lisa Aisato tror jeg virkelig er en illustratør vi kommer til å se mer fra i framtiden. Hun har allerede rukket å gi ut sin helt egen billedbok: Mine to oldemødre, som kom ut i 2008, samt illustrert billedbøker skrevet av blant annet Tor Åge Bringsværd.

Boka handler om katten Don Fridtjof, som er gatas skrekk. Han er definitivt ingen snill pusekatt, og de fleste er veldig redde for ham. Bortskjemt er han også, av matfar får han nemlig gourmetmat! Så en dag lander det plutselig ei dansemus i matskåla hans. Musa er uredd, og erter Don Fridtjof, og dermed setter han etter henne:

Jakten begynte, snart løp de om kapp,
det var en dramatisk duell.
Musa var først, hun var liten, men kjapp,
og kvitret «Så ta meg, da vel…»
Dess gladere mus, jo sintere pus,
Don Fridtjof svingte sin klo!
Han løp som en villkatt, det var som en rus,
kjente i hodet et svimlende sus:
Det var rødt, det var lukt av blod!

Jakten ender fatalt for Don Fridtjofs del: Han havner nemlig på ei grein, og der blir han sittende, og tør ikke kravle seg ned igjen…

Som du kanskje har skjønt er boka skrevet på rim, og språket er lekent og friskt. Illustrasjonene er utrolig flotte! Få de første sidene er det en illustrasjon av Don Fridtjof, med en osende sigar i munnen og forskremte hunder bak et hushjørne. Dette er med på å kjennetegne ei god billedbok i mine øyne: Når illustrasjonene i seg selv får meg til å gapskratte. Boka har også en egenskap som kjennetegner gode barnebøker: Den er til like stor glede for voksne som for barn.

Forøvrig egner den seg svært godt til høytlesing, og jeg må innrømme at leste deler av den høyt for meg selv. Anbefales!

Én kommentar til “Don Fridtjof av Anna Bache-Wiig (tekst) og Aisato (illustrasjoner)”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *