Skeiv litteratur på TV.

Jeg sitter her og ser på Bokprogrammet på NRK2 (på nett-tv). Der møter vi først forfatter Per Knutsen. Mitt første møte med hans forfatterskap var da jeg leste Svart kayal. Jeg husker jeg leste den som fjortis, en tid jeg nærmest slukte bøker. Den er en av de få bøkene jeg husker fra den tida.

Neste forfatter ut er Gudmund Vindland, som debuterte med boka Villskudd. Jeg leste denne mens jeg gikk sykemeldt sommeren 2008, så jeg har ikke blogget om den, men jeg har blogget ei anna bok jeg har lest av ham: Korinternes gjerninger, som jeg leste i 2007. Begge er sterke bøker jeg anbefaler.

Villskudd kom ut i 1979, og presenteres som den første, norske homoromanen. Jeg må innrømme at jeg er litt overrasket over at de ikke nevner Gerd Brantenbergs Opp alle jordens homofile, som kom ut i 1973. Men er den en roman? Den er i aller høyeste grad fiktiv, og humoristisk.

Jeg ble også skuffet når Børge Skråmestø skulle anbefale homofile bøker. Kun menn. Menn, menn, menn… Hvor var alle kvinnene? Sarah Waters? Gerd Brantenberg (som nevnt tidligere)? Mian Lodalen? Jeg kunne ha fortsatt, det finnes mange, gode skeive bøker av kvinner.

Tror du Bokprogrammet kommer til å sende et program om kvinnelige skeive forfattere? Nei, det tror ikke jeg heller…

4 kommentarer til «Skeiv litteratur på TV.»

  1. Nå skjønner jeg godt irritasjonen din, men synes i og for seg at det var lagt et forholdsvis tydelig premiss for programmet (selv om man brukte begrepet skeiv litteratur): Dette skulle handle om manlig homofili, og dermed ble litteraturtipsene deretter.
    Du får drive litt lobbyvirksjomhet da, veit du, for at de skal lage et program om alle de kvinnelige skeive forfatterne. Men i likhet med deg kan jeg vel si: I’m not holding my breath.

    1. Jeg fikk ikke med meg de første minuttene av programmet, så jeg gikk glipp av at det kun skulle være om mannlig homofili. Synes dog det uansett ville vært naturlig å nevne Gerd Brantenbergs Opp alle jordens homofile, med tanke på hvor banebrytende den faktisk var. 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *