Elins julekalender 2010: Luke 19

Når de gamle vikinger feiret jòl, var det festen over alle fester, og slik er det vel egentlig fortsatt. Fra adventstiden begynner og helt til tjuendedag jul er en rekke merkedager som feires på forskjellig vis.

Julefeiringen har endret seg i årenes løp. I hedensk tid feiret de at solen snudde, men med kristendommen gikk det over til å være en feiring av Jesu fødsel. I dag er julen først og fremst en fest for barna, store og små. Mange av de gamle juletradisjonene lever fortsatt. Vi tenner lys og fyrer i peisen, pynter fint og lager ekstra god mat, vi går på besøk til hverandre og synger og leker. Vi gir julegaver for å glede hverandre, og mange følger gammel tradisjon og deler av sin overflod med de som ikke har så mye. Alt dette har bestandig vært en del av julefeiringen vår, ja, over hele verden inngår det i feiringen av julen og lysets tilbakekomst.

Fra boka Jul igjen av Lotta Brinck og Lisa Örtengren, oversatt av Bente Enger.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *