Tips til årets påskekrim

Siden det snart er påske, og tid for påskekrim, tenkte jeg at jeg skulle dele noen gode krimbøker som tips om hva man kan lese i påsken. Dette er ikke en genre jeg leser veldig mye av, selv om mye krim er veldig spennende. Tiden strekker rett og slett ikke til når det gjelder alle bøkene jeg ønsker å lese, men før påske synes jeg det er greit å få litt påfyll innen nettopp denne genren. I år har jeg lest disse tre krimbøkene jeg gjerne ønsker å anbefale videre.

The taking of Annie Thorne av C.J. Tudor

I fjor leste, og anbefalte, jeg The Chalk Man (eller Krittmannen) av samme forfatter. Da jeg fant ut at C. J. Tudor hadde kommet med ei ny krimbok, visste jeg at den måtte jeg lese. Boka kom ut på norsk i år, og har fått tittelen Gullungen. Heldigvis var jeg nummer én i køen for å låne The taking of Annie Thorne på biblioteket, og jeg ble fort grepet av historien.

The Taking of Annie Thorne av C. J. Tudor og en kopp svart kaffe. Foto: Av en annen verden © 2019
Foto: Av en annen verden © 2019

I denne boka møter vi Joe Thorne, som flytter til den lille hjembyen Arnhill for å jobbe som lærer. Eller, er det er ikke egentlig det han har kommet tilbake for. 25 år tidligere forsvant søsteren hans, Annie, en kveld. Det ble arrangert leteaksjoner for å finne henne igjen, men de fant ingen spor etter henne. Så, mirakuløst, dukket hun opp igjen, 48 timer senere. Etter dette var hun ikke som før, hun var ikke «min Annie», som Joe sier. Spol fram til i dag, og Joe får en e-post som sier «jeg vet hva som skjedde med søsteren din. Nå skjer det igjen…» Hva var det som egentlig skjedde den gangen? Og hvis det er i ferd med å skje igjen, hva kan man gjøre?

Denne thrilleren tok grep meg omtrent fra første side. Igjen har Tudor skrevet en annerledes krim, og jeg liker det! Godt språk, og veldig spennende.

Kastanjemannen av Søren Sveistrup

[reklame/leseeksemplar]

Denne boka fikk jeg som et leseeksemplar på Bokdagene hos Bibliotekenes Hus i fjor høst. Jeg må innrømme at det bare var så vidt jeg leste ut denne boka, for etter å ha lest 80 sider hadde jeg egentlig bestemt meg for å legge den vekk. Hva som egentlig fikk meg til å plukke den opp igjen, er jeg ikke sikker på, men etter en kort pause ga jeg boka en ny sjangse.

Kastanjemannen av Søren Sveistrup og kaffe latte med havremelk. Foto: Av en annen verden © 2019
Foto: Av en annen verden © 2019

Vi befinner oss i nåtidens København, og i en forstad blir en ung mor funnet bestialsk myrdet i hagen hvor hun bor. Naia Thulin er en ung etterforsker, som aller helst ønsker seg vekk fra kriminalavdelingen for å jobbe med cyber-kriminalitet. Mark Hess er nylig sendt hjem til Danmark fra Europols hovedkvarter i Haag, og sammen blir de satt på saken. Etter hvert dukker en ny sak opp, og det to sakene koples fort sammen. Det utvikler seg til å bli en heseblesende kamp om tiden, men hele tiden ligger seriemorderen et hakk i forkant.

Til tross for at boka kjedet meg i begynnelsen, tok det seg opp, og etter hvert ble den rett og slett vanskelig å legge fra seg. Det er tydelig at Søren Sveistrup har erfaring som film- og TV-serieskaper, og at boka egner seg på en skjerm er det ingen tvil om.

The Mitford Murders av Jessica Fellowes

The Mitford Murders, som har fått tittelen Mysteriet på Asthall på norsk, kom ut i Storbritannia i 2017 og er den første i en serie krimbøker. Forfatteren, Jessica Fellowes, er journalist og er kanskje best kjent for sakprosabøkene hun har skrevet om Downton Abbey, og The Mitford Murders er hennes første roman. Boka har blitt beskrevet som «Agatha Christie møter Downton Abbey», noe jeg synes er en passende beskrivelse.

The Mitford Murders av Jessica Fellowes avbildet over jernbanespor. Foto: Av en annen verden © 2019
Foto: Av en annen verden © 2019

Dette er virkelig et godt, gammeldags krimmysterium! Året er 1919, og vi møter Louisa Cannon som drømmer om å flykte fra Londons fattigdom, og en vodelig og undertrykkende onkel. Onkelen forsøker å selge henne til en bekjent i Hastings for en natt, men på veien oppdager hun et brev i onkelens lomme, og hun mistenker (ganske riktig) at det er et brev som forteller henne at hun er inkalt til intervju i forbindelse med en jobb som barnepike hos familien Mitford på Asthall Manor i Oxfordshire. Hun flykter fra onkelen, hopper av toget, og får på hengende håret jobben. Det skal så vise seg at sykepleieren Florence Nightingale Shore blir myrdet på det samme toget som Louisa reiste med mot Hastings, noe som trigger nysgjerrigheten til både Louisa og Nancy, det eldste av Midtford-barna på 16. Sammen med den unge politimannen Guy Sullivan begynner de å grave i mysteriet, og de finner etter hvert ut at det er mange som har mye å skjule.

Jeg storkoste meg med denne boka, og den kan virkelig anbefales for de som elsker Agatha Christies bøker! Og kanskje de som er begeistret for Downton Abbey også?

Dette er tre ganske ulike krimbøker, men verdt å lese på hver sin måte. Og med dette håper jeg at du har fått inspirasjon til hva DIN krimlektyre kan være denne påsken!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *