Leseåret 2020

Nå som vi er godt i gang med 2021, er det på tide å se tilbake på leseåret 2020 og gjøre en oppsummerling. Det har definitivt vært et underlig år, og for min del har det nok også skilt seg ut lesemessig, noe jeg skal komme tilbake til.

Bilde av fyrverkeri. Foto: Av en annen verden ©  2021
Foto: Av en annen verden © 2021

På tampen av 2019 satte jeg meg noen personlige lesemål, som jeg har hatt for vane de siste årene. Jeg vet at mange slet med lesingen i 2020, men for meg ble året et særdeles godt leseår, og jeg sprengte absolutt alle må.

Særdeles fornøyd er jeg med at jeg leste hele 148 bøker! Det er langt over hvor mange bøker jeg leser på et gjennomsnittlig år. 2020-målet på 50 bøker nådde jeg allerede i løpet av sommeren, noe som nærmest er historisk for min del. Jeg kan ikke huske tidligere å ha nått lesemålet for antall bøker mitt før november eller desember.

Et annet mål jeg hadde var å lese minst 15 bøker på norsk. Dette var nok et mål jeg sprengte: Hele 68 bøker leste jeg på mitt eget morsmål, inkludert boka jeg leste tre ganger i forbindelse med jobb. Jeg teller alle tre gangene, siden boka faktisk ble lest, og jeg måtte nærlese den med tanke på hva årsaken til lesingen var. Mange av bøkene var dessuten ungdomsbøker, noe som passet godt med tanke på at jeg skulle lese fem ungdomsbøker skrevet av norske forfattere. Hele 30 bøker av norske forfattere endte jeg opp med å lese i 2020.

Når vi snakker om ungdomsbøker: Jeg hadde også et mål om å lese minst to diktbøker som passet for ungdom. Dette var et av målene jeg bare nådde «såvidt», jeg leste kun tre diktbøker som passet for ungdom. Selv om jeg ikke leste flere, så er jeg godt fornøyd med at jeg i det minste nådde målet jeg hadde satt meg.

For å få lest mer sakprosa, så har jeg de siste årene satt meg som mål å lese et visst antall sakprosabøker. Også for 2020 gjorde jeg det, men satte tallet ganske lavt. Kun to sakprosabøker var målet, og planen var at av disse skulle ei av dem være for ungdom. Da året var omme hadde jeg lest intet mindre enn 18 stykker, og av disse var tre skrevet for ungdom.

I løpet av 2020 deltok jeg dessuten i noen lesemaraton, blant annet ett som fokuserte på skumle bøker, og et par hvor vi leste bøker vinklet mot LHBTQ+. Hvor vellykket dette var for min del, varierte, men det fikk meg i hvert fall til å plukke opp noen bøker jeg kanskje ikke hadde lest ellers.

Selv om jeg har forsøkt å lese mer mangfoldig i flere år, har nok 2020 vært et år for min del med litt ekstra fokus på dette. Jeg har lest flere gode bøker om rasisme og LHBTQ+, og jeg har planer om å få skrevet bokomtale om noen av disse etter hvert.

Alt-i-alt var som sagt 2020 et fortreffelig leseår, og selv om jeg håper at 2021 også blir et godt år, har jeg ingen formening om at det skal bli like godt som 2020. Og det er helt OK. Jeg har satt meg noen mål, og håper selvfølgelig at om ikke annet, så klarer jeg å nå alle disse.

Hvordan var 2020 for deg lesemessig? Nådde du målene dine? Hadde du et godt leseår, eller slet du med fokus og gjorde helst andre ting?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *