Enten, eller! Eller…?

Selv om jeg får papirutgaven av Dagsavisen i postkassa, leser jeg gjerne kultursidene av nettutgaven også. Mye av grunnen er at avisa kommer med posten dagen etter utgivelse (sånn er det å bo i landets nordligste fylke), noe som gjør at jeg som regel ikke får lest den før et par dager etter selve utgivelsen. Så da jeg skulle kikke på nettutgaven over tekoppen min i dag tidlig kunne jeg lese overskriften «Vil rydde vekk bibliotekbøkene».

«I alle dager?» tenkte jeg, og klikket meg inn på artikkelen. Videre kunne jeg lese at «Det klassiske norske folkebiblioteket er i ferd med å gå over i historiebøkene. Nå skal det ryddes plass for digitale medier, poesiscener og andre alternative aktiviteter.» Videre forteller artikkelen at i Danmark har den nye direktøren for Københavns hovedbibliotek, Pernille Schatz, uttalt at man skulle pakke vekk bøkene, og bare la bestselgerne stå igjen. Trenden skal også ha nådd Norge, i følge Dagsavisen.

Nå varsler norske bibliotekarer og biblioteksjefer at utviklingen med færre bøker i reolene vil tvinge seg fram også her til lands.

– Vi må følge med i tiden og oppdatere bibiliotekene etter tidens behov, sier lederen av Norsk Bibliotekforening, Anne Hustad.

(…)

Å skape mer rom for publikum er en tanke som også virker forlokkende på sjefen for Oslos hovebibliotek, Liv Sæteren. Hun ser for seg at den frigjorte plassen kan benyttes til alternative aktiviteter, med eksempelvis kafé, PC-stasjoner og scene for forfattere og poeter.

At dagens bibliotek henger etter og nærmest er skapt for en annen tid enn hva vi lever i i dag er kanskje noe vi kan kalle «en heit potet» innen bibliotekvesnet. Mange av oss ønsker en fornyelse, et bibliotek tilpasset brukerne. Ja, for det er jo brukerne vi er til for, er det ikke? I mine øyne må vi få inn nye, digitale medier. Disse har fått en sentral rolle i dagens samfunn, og hvis biblioteket fortsatt skal fungere som en støttestiller for demokratiet er det viktig at også de som ikke har tilgang på digitale medier i sitt eget hjem kan få det, for eksempel på biblioteket.

Men, så kommer vi til et viktig poeng i artikkelen, Liv Sæteren kan nemlig fortelle følgende:

En god del av bøkene som i dag står framme på Deichmanske hovedbibliotek vil trolig havne i magasiner. Forutsetningen er likevel at publikum skal ha mulighet til å hente bøkene selv, eller gå på oppdagelsesferd mellom reolene. Biblioteksjef Sæteren vil omforme biblioteket til en variant av de gamle grekernes agora, det vil si et møtested for utveksling av tanker og ideer. Litt etter samme konsept som det nyetablerte Litteraturhuset i Oslo.

Slik jeg ser det er det ikke et enten/eller, men heller et både/og. Vi skal ikke kvitte oss med bøkene. Bøkene skal fortsatt ha en sentral rolle i biblioteket, men vi må også tenke nytt. Vi må også få inn de digitale mediene, se framover og ikke være en gjenlevende dinosaur fra 90-tallet.

6 kommentarer til «Enten, eller! Eller…?»

  1. Eg synest at det beste tilbodet biblioteket kan gi brukarane er å introdusere dei – å tilgjengeleggjere – slikt dei sjølve ikkje kjenner til via dei vanlege kanalane. Dermed er det ikkje bestselgjarane som treng hylleplassen, men alle dei andre gode bøkene som ingen fortel dei om.

  2. Hei til deg. enten eller??? Det er selvfølgelig både og . Journalisten har nok mistet ett av mine poeng – nemlig at hovedbiblioteket i Oslo – som har 20 % av samlingene fremme for publikum og 80 % i magasin – skal nå få nye lokaler med mye mer plass til BÅDE bøker OG brukere OG møteplasser OG verktøy OG multimedia og det hele. Men reolene på geledd får ikke råde grunnen alene og dominere biblioteklokalene. Det er formidlingen av innholdet og bruken av innholdet som skal prege planleggingen av biblioteklokalene. Hilsen Liv

  3. Jeg må bare si at jeg gleder meg enormt til det nye hovedbiblioteket kommer, selv om det var en strek i regninga at det ikke ble liggende på Vestbanen. Blir spennende å se om «kjøpesenter-hybrisen» som det ble skissert som da jeg gikk på bibin blir så vellykket som vi håper 😀

  4. Er veldig enig med Aina. Bare ikke biblioteket blir til et slags Platecompagniet med bøger… Man må jo ha sjansen til å ramle over ting man ikke ante at man ikke hadde lyst til å lese! Da jeg bodde i Frankrike gjorde jeg engelskbokhylla fra A til M (og så flyttet jeg hjem). Det var storartet.

    Jeg er forøvrig veldig glad i biblioteket i Stvg. God plass til å slenge rundt, enormt flinke bibliotekarer, stor filmavdeling og veldig koselig. Sånn skal det være!

  5. Jeg vil gjerne ha plass for digitale medier, poesiscener og andre alternative aktiviteter OG bøker.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *