The Man in the High Castle av Philip K. Dick

The Man in the High Castle av Philip K. Dick regnes for å være en virkelig klassiker inne science fiction. Boka kom for første gang ut i 1962, og han vant blant annet Hugo-prisen for den i 1963.

Handlingen i boka er satt til datidens Amerika, men virkeligheten er en ganske annen enn den vi kjenner: Tyskland og Japan har vunnet andre verdenskrig, og verden er delt mellom de to vinnende maktene. Slaveri er gjeninnført, de få jødene som fortsatt lever gjør dette under skjult identitet, og det afrikanske kontinent er nærmest slettet med jorden. Det er en skremmende verden Dick presenterer oss for, men i en mer nøytral buffersone bor det en forfatter som har skrevet en bestseller. Denne boka er bannlyst i store deler av verden, da den presenterer en visjon av en annen virkelighet. Dette er med på å gi håp, og får mange til å stille spørsmål om andre og bedre verdner faktisk kan eksistere.

Jeg føler det er mye ved denne boka som gjør den til et lite stykke mesterverk. Philip K. Dick har klart å skape en dystopi som får det til å gå kaldt langt nedover ryggen på en. For ikke å snakke om språket: Bevisst bruker han språk og språklige virkemidler på en finurlig måte, og dette er med på å gjøre historien troverdig. Jeg har ingen problemer med å se at dette kunne ha vært vår egen virklighet hadde den andre verdenskrigen tatt en annen vending.

Denne boka passer ikke bare for oss som har sansen for science fiction, men den er også midt i blinken for de som har sansen for alternativ historie; De som liker å leke med tankene «Hva om … hadde skjedd» og «Hvis … hadde …» Jeg synes i hvert fall boka er virkelig fascinerende og den ga meg sann leseglede.

6 kommentarer til «The Man in the High Castle av Philip K. Dick»

  1. Hei Elin.
    Jeg har lyst til å lese Neil Gaiman, har aldri lest ham. Har bestilt Anansi boys, men har lyst til å bestille en til. Hva anbefaler du? Kanskje noe som er veldig forskjellig fra Anansi boys? Eller?

  2. Philip K. Dick er en av mine favoritter, selv om det er ikke alt han har jeg er like begeistret for. Ikke alltid er jeg helt begeistret for måten han omtaler kvinner i bøkene sine heller – men for det meste går det greit. Jeg kan iallefall anbefale «Do Androids Dream of Electric Sheep» (som kjent boka bak «Bladerunner»), «Martian Timeslip» og «Through a Scanner Darkly». Disse bøkene gav meg mye. 🙂

  3. Kjekt at du likte boka! 🙂
    Har ikkje lest den (enda), men som fan av alternativ historie har den lenge vore på «lista», at den er skrevet av PKD teller ikkje akkurat negativt heller.
    Men som historiestudent er eg spent om Aksemaktene sin siger har komt til på ein plausibel måte. Takk for at du minna meg på denne boka igjen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *