Austenland av Shannon Hale

Jeg har tidligere nevnt hvordan jeg ved en tilfeldighet oppdaget boka Austenland skrevet av Shannon Hale. Dette var en sånn bok som insisterte på å bli lest sporenstreks, så jeg satte i gang, og de siste sidene ble lest på toget på vei til sørlandet på fredag.

Austenland, av Shannon Hale. Foto: Elin Bekkebråten Sjølie © 2013
Boka Austenland passer godt til et glass iste!

Først tenkte jeg at for å lese denne boka måtte man kjenne sin Jane Austen, men nå tror jeg ikke det egentlig er nødvendig, selv om det kanskje er en fordel. Faktisk er det et pluss å kjenne til noen av Jane Austens samtidige. Med andre ord: Det finnes intertekstualitet i boka! Jeg tror jeg har nevnt tidligere at jeg elsker bøker som gjerne henviser til annen litteratur i bøkene sine. På denne måten viser forfatteren at hin ikke undervurderer leseren sin, men tror at personen som holder boka er et oppegående menneske. Og det kan man like!

Her møter vi Jane Hayes. Jane jobber som grafisk designer og bor på Manhattan, New York City. Kvinnen i begynnelsen i tredveårene er single, og er nærmest besatt av Jane Austens bøker, og ikke minst BBCs dramatisering av Stolthet og Fordom med Colin Firth som Mr Darcy. Denne besettelsen forsøker Jane holde hemmelig, men blir avslørt av sin grandtante Carolyn under en lunsj. Da hennes eksentriske grandtante dør, etterlater hun ikke noen vanlig arv til Jane: I sitt testamente har hun kjøpt en reise til Jane. En reise som ikke kan refunderes. Et opphold på et gods i England, hvor man spiller en karakter i Jane Austens tid, i Jane Austens bøkers ånd. Og Jane reiser, og snart befinner hun seg i et drama hun ikke ville trodd hun ville oppleve…

Jeg tror mange Jane Austen-fans vil kjenne seg igjen i Jane, selv om man selv kanskje ikke er like intenst oppslukt av Mr Darcy. Det å drømme seg bort til en helt annen tid er kanskje ikke helt fremmed? Forfatteren har definitivt greid å lage en troverdig og levende karakter i Jane Hayes!

For meg var dette virkelig perfekt sommerlektyre: Boka er full av humor, og har et lett og lekent språk. Dette var en skikkelig godbit å sitte i solskinnet på balkongen med (gjerne sammen med st stort glass iste eller et lite glass cava).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *