Carrie av Stephen King

I år fyller jeg 40 år, og jeg har derfor gitt meg selv en utfordring: Jeg skal lese bøker utgitt i 1974. Etter å ha spurt litt rundt, har jeg fått en rekke forslag på bøker, og første bok i utfordringen falt på Carrie, den klassiske grøsserboka av Stephen King. Selv om dette var Kings fjerde roman, var det faktisk den første til å bli utgitt. Boka kom ut på Doubleday, etter at hans kone hadde fått ham til å skrive ferdig boka. Han hev egentlig de tre første sidene i søpla, fordi han ikke likte det han hadde skrevet.

Carrie
Jeg hadde selskap av Carrie da jeg besøkte Kaffitár i Reykjavik.
Foto: Elin Bekkebråten Sjølie © 2014

Historien om Carrie er nok kjent for de fleste. Vi møter ei jente som er vokst opp med en fanatisk kristen mor, hennes far døde før hun ble født, og hun blir mobbet av klassekammeratene. Carrie oppdager at hun har telekinesiske evner, og bestemmer seg for å bruke disse for å utføre en hevn mot de som har voldt henne så mye smerte…

Jeg må si at Carrie var en god start på min 1974-utfordring. Boka var spennende, og selv om jeg visste hva som kom til å skje, mener jeg at Stephen King allikevel klarer å bygge opp en fin spenningskurve. Jeg liker også hvordan han har inkludert «rapporter» av ulike slag underveis. Noen har sågar kalt den en brev- og dagbokroman, noe jeg ikke er helt enig i, men den kan kanskje minne om det. Uansett, jeg liker stilen den er skrevet i, og likte også at den var delt i tre hoveddeler.

Slik jeg ser det, kan Carrie leses som en kritikk mot mobbing og mot religiøs fanatisme. Jeg vet ikke hvor «opp i dagen» dette egentlig er, og kanskje andre ikke leser det slik, men for meg er det slik. Det er klassekammeratenes ustanselige ydmykelser og morens hysteriske og forkvaklede religionsoppfatning som får det til å tippe for Carrie.

Ja, dette har definitivt vært en god leseropplevelse for meg.

Carrie har blitt filmatisert flere ganger, sist i 2013, med Chloë Grace Moretz (kjent fra blant annet Kick-Ass-filmene og Let Me In) i hovedrollen. Jeg fikk ikke somlet meg til å se den da den gikk på kino, men har definitivt planer om å få sett den når den kommer ut på DVD.

4 kommentarer til «Carrie av Stephen King»

  1. Så spennende! Jeg har alltid hatt lyst å lese flere bøker av Stephen King, men skolen tok helt overhånd. Har planer om å lese et par av de «mest kjente» når jeg får tid.

  2. Eg syns ideen din om å lese bøker frå fødselsåret er veldig fin! Stephen King har eg ikkje lest noko av, men kanskje ein dag 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *