Leseåret 2019

Godt nytt år! Vi har nå kommet noen dager ut i januar allerede, men forhåpentlig er det fortsatt innenfor å ønske godt nytt år. Tenk, 2019 er over, og enda et tiår er bak oss. 2019 var på mange måter et utfordrende år for min del, men nå ser jeg fram til nytt år og nye muligheter.

Når jeg setter meg lesemål, forsøker jeg alltid å sette meg mål jeg kan klare. Siden jeg kun kan snakke for meg selv, så er det dette som funker for meg. Blir målene for vanskelige å nå, blir jeg demotivert, og det er jo ikke poenget. Målene mine for 2019 var ganske generelle lesemål, siden det er disse som i stor grad funker for min del, og jeg var spent på hvordan det ville gå. Så, la oss komme til poenget, hvordan gikk det nå med disse målene?

Bilde av Fyrverkeri. Foto: Av en annen verden © 2020
Foto: Av en annen verden © 2020

Faktisk gikk leseåret 2019 over all forventning. Som vanlig hadde jeg et mål om å lese minst 50 bøker, noe jeg har hatt siden 2005, som også var året jeg begynte å skrive ned hva jeg leste. Den gangen hadde jeg en egen hjemmeside som jeg oppdaterte manuelt med kode. I dag er det heldigvis enklere, og for et par år siden gikk jeg over til å bruke Goodreads. I 2007 og 2018 leste jeg godt over målet på 50 bøker. I år så det faktisk mørkt ut i da kalenderen viste 1. januar og jeg fortsatt var et godt stykke unna å nå målet. I november deltok jeg på NaNoWriMo, og selv om jeg kun jobbet 80%, ble det veldig lite tid til lesing, når jeg skulle skrive minst 50 000 ord på en måned! Heldigvis ble desember en veldig god lesemåned, og jeg endte opp med en årstotal på 53 bøker.

En annen ting jeg ønsket, var å lese minst 15 bøker på norsk. Etter videregående studerte jeg engelsk, noe som unektelig har preget lesingen min siden den gangen. Jeg leste, og leser, mye på engelsk, og en periode leste jeg knapt litteratur på norsk i det hele tatt. Dermed tenkte jeg at 2019 skulle bli et år jeg i hvert fall fikk opp prosentandelen litt ved å lese mer enn hva jeg gjør normalt på mitt eget morsmål. Dette målet kan jeg vel si at jeg sprengte. Da vi forlot 2019, kunne jeg med stolthet se at jeg i løpet av året hadde lest hele 29 bøker på norsk! Og aldri i mitt liv har jeg lest så mye norsk samtidslitteratur som i 2019. I tillegg var 4 av disse 29 bøkene sakporsabøker, av totalt 8 sakprosabøker lest. Målet for 2019 var å lese 3 sakprosa bøker, og i tillegg til de 4 på norsk, leste jeg 4 på engelsk, og endte opp med 8 sakprosabøker totalt. Også et mål jeg endte med å sprenge helt.

Selv om jeg i utgangspunktet er veldig glad i dikt, leser jeg lite diktsamlinger. Dette ville jeg gjøre noe konkret med i 2019, og satte et mål på å lese minst 2 diktbøker. Jeg endte opp med å lese totalt 4, alle på norsk og alle kom ut i 2018. At alle kom ut i 2018 var faktisk en tilfeldighet jeg ikke var klar over før jeg satt meg ned for å skrive dette blogginnlegget.

Mitt siste mål for 2019 var å lese maks 5 bøker samtidig i det vi gikk over i 2020. Også her bestod jeg med glans, og var nede i kun 3 bøker samtidig i det rakettene lyste opp nattehimmelen. Med andre ord klarte jeg å nå alle lesemålene mine for 2019, noe jeg er svært fornøyd med. Hvordan var ditt leseår i 2019? Nådde du målene du hadde satt deg, eller gikk det skikkelig skeis?

4 kommentarer til «Leseåret 2019»

  1. Gratulerer med fantastisk måloppnåelse!! Det er godt å oppsummere litt ved nytt år, og alltid kjekt å starte med «blanke ark». Koselig at du deler med oss hvorfor du leser som du leser, lykke til med leseåret 2020 🙂

    1. Takk skal du ha! Jeg skriver jo disse innleggene i stor grad for meg slev. Har ikke så mange lesere (lenger). 😉

  2. Det hørtes ut som et nydelig leseår! Jeg fikk lest alle pensumbøkene og tatt alle eksamenene jeg hadde satt meg som mål, men skjønnlitteratur og lesing for kosens skyld må nok vente i ett år til

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *