Norsk fantasy – en anbefaling

Det snakkes mye om norsk fantasy om dagen. Etter Kristine Toftes kronikk i Dagbladet, er det flere bloggere som har snakket om temaet. Derfor tenkte jeg det var på høy tid å anbefale en norsk fantasy-serie jeg leste for flere år siden, og som jeg vil sette på lista over mine favoritter innen genren.

Bøkene jeg snakker om er Amasone-serien skrevet av Ingar Knudtsen. Serien utkom først som en triologi i 1987 – 1990, bestående av bøkene Våpensøstrene (1987), Rød måne (1989) og Løvinnens sjel (1990). Det skulle gå over ti år før de to neste bøkene serien kom. Amasoner (2001) og Gudinnas døtre (2002) er riktignok frittstående fortsettelser av triologien, men jeg vil på det sterkeste anbefale å lese de tre første bøkene først, da det nok vil gi flere ting i de siste bøkene mer mening.

I bøkene møter vi et matriarkalsk samfunn, fyllt av sterke kvinner. Kvinnene, som er gudinnas utvalgte, må kjempe for sine liv og for kommende generasjoner mot onde og sterke krefter. Dette er spennende bøker, og et friskt pust i en genre med få kvinnelige helter.

Da den første boka ble utgitt, møtte de ikke bare begeistring. Forfatteren ble av sinte menn kalt «kjønnsforræder» og truet med både det ene og det andre, kan Thomas Gramstad fortelle i sin introduksjon til serien. At ei bok kan vekke så sterke reaksjoner hadde vært nok for å pirre min nysgjerrighet.

Jeg tør påstå at Amasone-serien, og de tre første bøkene i særdeleshet, kan regnes for å være noe av det beste som er utgitt av norsk fantasy. Bøkene er i dag ikke lett å få tak i, med mindre du låner dem på biblioteket – men der kan du i tillegg låne dem helt gratis! Så, hva venter du på?

Amasone-serien

25 kommentarer til «Norsk fantasy – en anbefaling»

 1. Hugsar eg las desse for lenge, lenge sidan. Lite av handlinga som sit igjen, men eg hugsar at eg likte dei. Supert tips.
  Og mitt biblioteket har iallfall den opprinnelege trilogien 🙂

 2. Jeg har de tre første og viste faktisk ikke at det fantes to til!
  Tusen takk for tipset, dette har siden jeg leste dem vært favoritt bøkene mine 🙂

 3. Skrev faktisk bacheloroppgave om norsk fantasy, og denne serien fikk sin rettmessige plass i oppgaven. Syntes det var en underholdende og god serie, med en interessant vrid, men det finnes også mye annen god fantasy på norsk, selv den som beveger seg i grenseland mellom fantasy og science fiction. Da tenker jeg selvsagt på Bringsværd og Bing, to meget kjente navn, men den jeg vil spesielt trekke frem er ingen ringere enn Thore Hansen med sin magiske bokserie Skogland, bøker som trakk daværende 13-årige meg (og senere litt eldre og høyskole-elev) langt inn i en verden som var fri og endeløst vakker, men samtidig nådeløs og vill. Hadde det ikke vært for at jeg møtte den bakre permen i hver bok, så kunne jeg villig gått meg vill i de eldgamle skogene, under de eldgamle mosekledde trærne som dekket himmelen.

  Blant norske forfattere som skriver innen fantasy-sjangeren så er det min mening at Thore Hansen er gitt ufortjent lite berømmelse. Mannen, som forfatter, er jo nærmest glemt, selv om nesten alle kjenner igjen tegnestilen hans når de ser en av de særegne illustrasjonene hans, uten at de heller kjenner navnet hans.

  1. Ja, både Bing og Bringsværd er gode forfattere.

   Thora Hansens Skogland-serie dyttet jeg på en fantasyinterresert fjortis på jobb her forleden, faktisk. Håper han likte den! Han er forøvrig definitivt ikke en glemt forfatter blant bibliotekarer. Jeg kjenner mange, spesielt blant de som har jobbet eller jobber som barne- og ungdomsbibliotekarer, som er begeistret for ham. Ikke lenge siden han kom ut med den nydelige billedboka Zaga (satt i Skogland-riket).

 4. Disse blir tilføyd må lese lista 🙂
  Takk for super tips. Får se om biblioteket mitt har de når eg har fått lest litt av alt det andre eg har liggende 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *