Den fantastiske reisen til fakiren som gjemte seg i et Ikea-skap av Romain Puértolas

Det var tittelen på boka som gjorde meg nysgjerrig på den. Den fantastiske reisen til fakiren som gjemte seg i et Ikea-skap rett og slett hørtes ut som ei morsom bok. Dermed reserverte jeg papirboka på biblioteket. Og så fikk jeg lungebetennelse, og orket ikke hente den da jeg var ferdig med The House We Grew Up In av Lisa Jewell. Istedet lånte jeg boka i eBokBib, og det skulle vise seg at det jeg tenkte på da jeg så tittelen skulle stemme…

Foto: Elin Bekkebråten Sjølie © 2016
Foto: Elin Bekkebråten Sjølie © 2016

Den fantastiske reisen til fakiren som gjemte seg i et Ikea-skap minner meg på sett og vis om Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant av Jonas Jonasson: Begge bøker er godt fortalte skrøner om to litt uvanlige reiser. For å være ærlig, liker jeg nok Den fantastiske reisen til fakiren som gjemte seg i et Ikea-skap best av de to, den går ikke fullt så langt som Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant.

Her følger vi fakiren som reiser til Frankrike for å kjøpe seg ny spikerseng på Ikea. Han har ingen andre penger enn en hundreeuroseddel. Det vil si, denne seddelen er falsk, er kun kopiert på én side, og fakiren har festet en tråd i den, slik at han lett kan lure den tilbake. I det han ankommer flyplassen i Paris, får han fatt i ei drosje, og får ham til å kjøre seg til Ikea. Drosjesjåføren tenker han er lur, og kjører fakiren til den Ikea-butikken som er lengst unna, men småsvindleren av en fakir lurer også drosjesjåføren (noe han selvsagt eter hvert oppdager, og dermed har fakiren hisset på seg denne mannen). Framme på Ikea viser det seg at han må vente til neste dag for å få den nye senga, og han bestemmer seg for å overnatte der. I løpet av natta kommer lederen av butikken, og han gjemmer seg i et skap, blir låst inne i dette, og dermed starter fakirens underlige reise gjennom halve verden…

Dette er ei virkelig humoristisk bok, og svært lettlest. Hvis du er ute etter noe som gir større mening, er nok ikke dette boka for deg, for dette er virkelig pur underholdning. Den passet perfekt til meg som lå under dyna med lungebetennelse, og ikke orket stort.

Jeg kan glatt anbefale Den fantastiske reisen til fakiren som gjemte seg i et Ikea-skap som ei bok du kan ta med deg på stranda i sommer, eller hvis været er dårlig, under et pledd i sofaen. Teen burde kanskje droppes, i fare for at den spruter til alle kanter når du ler høyt underveis.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *