Mansfield Park av Jane Austen

Jane Austens roman Mansfield Park var på ingen måte den første romanen jeg leste av denne briljante forfatteren, jeg leste den faktisk første gang først i 2005 (hele 10 år etter mitt første ordentlige møte med Jane Austens forfatterskap). Nå har jeg lest boka omigjen, og jeg må innrømme at jeg likte boka om mulig enda bedre enn da jeg leste den første gang.

Foto: Elin Bekkebråten Sjølie © 2016
Bok og kaffe i fanget…
Foto: Elin Bekkebråten Sjølie © 2016

Mansfield Park, som kom ut i juli 1814, handler om Fanny Price, og vi følger hennes oppvekst og liv. Fannys far, som tidligere var i marinen, er alkoholisert, og han sliter med å forsørge sin store familie. Dette fører til at Fanny blir sendt til sine rikere slektninger som barn, noe som slettes ikke var uvanlig på Jane Austens tid, og Fanny vokser opp på godset Mansfield Park sammen med sine søskenbarn.

Mange forbinder Jane Austen med romantikk, men Mansfield Park er et godt eksempel på at Austen kan leses feministisk. Her viser hun hvordan kvinner ble forventet å gifte seg, og at menn ofte tenkte at de ikke visste sitt eget beste. Spesielt som en kvinne uten formue måtte du forvente deg å gripe første og beste tilbud om ekteskap.

At kvinner ble sett på som mindre viktige enn menn synes kanskje spesielt godt i boka når Fanny reiser hjem sammen med broren for å besøke familien hun ikke hadde sett på lenge: Faren enser knapt hennes tilstedeværende, og bryr seg mer om å snakke med sønnen enn datteren han ikke har sett på mange år:

With an acknowledgment that he had quite forgot her, Mr. Price now received his daughter; and, having given her a cordial hug, and observed that she was grown into a woman, and he supposed would be wanting a husband soon, seemed very much inclined to forget her again.

Fanny shrank back to her seat with feelings sadly pained by his language and his smell of spirits; and he talked on only to his son (…)

Det er flere tema man kan lese inn i Mansfield Park, historien speiler Jane Austens samtid. Blant annet snakker hun om den engelske marinen, noe som nok var naturlig etter engelskmennenes tap mot Frankrike i slaget ved Trafalgar i 1805. Jeg skal ikke gå mer inn på det her, men vil bare si at jeg likte boka veldig godt.

Selv om jeg likte Mansfield Park veldig godt, er det nok ikke den romanen av Jane Austen jeg ville anbefalt en person som aldri har lest Austen før. Boka er ikke spesielt lettlest, og har en del tyngre tema. Men for de av oss som er Jane Austen-fans, vil jeg si at boka er et «must».

Har du lest Mansfield Park? Og hvis så, likte du boka?

Oppdatering: Det er mulig å laste ned boka gratis som e-bok HER, siden den er fallt i det fri.

4 kommentarer til «Mansfield Park av Jane Austen»

 1. Jeg visste jeg hadde lest boka, og jeg liker Austen veldig godt, men husket ikke Mansfield Park! Måtte søke i egen blogg etter omtalen, og den sakser jeg inn her – jeg er nemlig veldig enig med deg: Denne anbefaler jeg ikke som første-Austenbok-ut, til noen…
  «Innrømmelse: jeg orket faktisk ikke lese boka ferdig! Til å begynne med skyldte jeg på dårlig oversettelse. Jeg startet nemlig med å lese boka på norsk, for den hadde jeg i hylla. Midtveis i historien gikk jeg derfor over til engelsk (Amazon er fantastisk på gamle klassikere, hele Austen-samlingen for $0.99…), og det hjalp faktisk betraktelig på. Boka er nemlig både velskrevet og har et nydelig engelsk språk. Den klarte likevel ikke å engasjere meg. Som historie fant jeg Mansfield Park både kjedelig og søvndyssende med sine altfor mange detaljer. Innsikten i 1800-talls perioden er likevel fascinerende, og således er settingen historien blir fortalt i både interessant og troverdig..»
  Så derfor husket jeg nok ikke denne nei. Fortrengt? 🙂

  1. Litt på siden – visste du at mange klassikere har fallt i det fri, og kan derfor lastes ned helt gratis fra Project Gutenberg? Blant annet Jane Austens bøker. 🙂

   Selv syntes jeg ikke den er kjedelig i det hele tatt. Jeg storkoste meg med den, og syntes den faktisk var bedre enn jeg husket fra sist jeg leste den. Men det er kanskje lettere å lese den når den leses omigjen? Samt at jeg har ganske god kjennskap til Austen og tiden hun levde i…

   1. Heisan på siden 🙂 Jeg kjenner til Project Gutenberg. Veldig bra! Kom over Jane Austen samlingen helt tilfeldig på Amazon for noen år siden og fant ut at 8 kroner var greit nok. Nå sjekker jeg innom PG jevnlig om jeg er på jakt etter klassikere. Det er jo helt suverent for oss med lesebrett. Amazon har også utrolig mange klassikere man kan laste ned gratis faktisk.
    Når det gjelder Mansfield.. Det var noe med den jeg ikke fikk til å stemme i hodet mitt. Jeg kjenner også veldig godt til Austen-tiden, for vi hadde hovedfokus på Austen og samtiden på litt.studiet mitt for et par år siden. Jeg skal jammen lese den igjen på et tidspunkt og se om det var egen modus det var noe feil med på tidspunktet jeg tok for meg boka. Det er ikke umulig 🙂

 2. Mansfield Park er en av mine yndlingsbøker, sammen med resten av Jane Austin. Jeg liker spesielt godt sarkasmen og viddet hun klarer å fomidle, med f.eks denne utrolig generøse tanten som er gift med den avtroppende presten og som vil Fanny så vel, bare hun selv slipper å gjøre noe. Mary og Henry Crowford er også nydelig beskrevet, viser hvordan kvinner kunne overleve og hvordan menn kunne ta for seg 🙂 Kjenner vel at jeg må lese den igjen ganske snart!! Takk for påminnelsen, Elin 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *